Στο περιθώριο της συνάντησης G7 στο Γουίσλερ του Καναδά, κατά τη διάρκεια πρωινού, οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος μπορεί και να δώσουν την τελική απάντηση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα πρόγραμμα εξπρές (μέχρι τις 20 Αυγούστου) με χρηματοδότηση. Πάντως, οι προσδοκίες για μία τέτοια συμφωνία μειώνονται από τη στιγμή που το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να μη θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου όσο απαραίτητη τη θεωρούσε στο παρελθόν.
Το τίμημα
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της επιτροπής προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU δήλωσε στους Financial Times ότι «καθώς το ΔΝΤ πιέζει για μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, τίθεται το ερώτημα: Είναι η τιμή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα υπερβολικά υψηλή;». Αυτή η διαφοροποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU, που αποτελούσε και τον βασικό υπέρμαχο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση που θα εξελιχθεί σήμερα το πρωί. «Είναι θέμα εάν το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα με συνεισφορά μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Ρίμπεργκ.
Σούπερ μάρκετ: Αυτή είναι η ανανεωμένη λίστα των προϊόντων που θα έχουν μείωση - Οι 523 κωδικοί
Μέχρι τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς προσπαθούσε να λύσει μία πολύ δύσκολη εξίσωση. Επρεπε να βρει έναν τρόπο που θα επέτρεπε την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητούσε το γερμανικό Κοινοβούλιο για να δώσει την έγκρισή του στην τελευταία εκταμίευση και από την άλλη, η ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου να μην είναι απαγορευτική και πάλι για το Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μία λύση, ενώ η γερμανική στάση όλο αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα αρνητική σε όλες τις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας όχι μόνο σε μία όσο το δυνατόν μικρότερη ελάφρυνση, αλλά όποια τελικά καταλήξει να είναι, να συνδεθεί με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Πάντως, οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ενδέχεται να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια τακτική κίνηση ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ. Το να δίνεται η εντύπωση πως η συμμετοχή του δεν είναι πλέον όσο απαραίτητη ήταν στο παρελθόν, αφαιρεί διαπραγματευτική ισχύ από το Ταμείο και διευκολύνει τον κ. Σολτς.
Τι ζητεί το ΔΝΤ
Το Ταμείο από την πλευρά του, όπως μετέφερε ο ΣΚΑΙ επιμένει ακόμη σε θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη). Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]