Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την τελευταία Κλαδική Μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group A.E., η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία έτη και η συμπίεση του εισοδήματος των καταναλωτών είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της εν λόγω αγοράς από το 2010 και μετά.
«Το μέγεθος αγοράς (συνολικές πωλήσεις επιχειρήσεων) της βιοτεχνικής αρτοποιίας παρουσιάζει συνεχή μείωση την τελευταία εξαετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξεως του 4%. Ομοίως, το μέγεθος αγοράς των εταιριών ζαχαροπλαστικής παρουσιάζει συνεχή μείωση την ίδια περίοδο, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξεως του 5,5%», επισημαίνει ο επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της ICAP, κ. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Όπως, ωστόσο, παρατηρεί, και στις δύο αγορές ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνεται τα τελευταία τρία έτη, εκφράζοντας την πεποίθηση πως εντός του έτους θα υπάρξουν και τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. «Για το 2017, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, προβλέπεται ελαφρά ανάκαμψη», καταλήγει.
Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια βοήθειας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Τεστ… αντοχής
Τις αντοχές τους δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες φέρονται να δραστηριοποιούνται κυρίως στη βιοτεχνική αρτοποιία (ποσοστό 58%) και ζαχαροπλαστική. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 43 εταιριών βιοτεχνικής αρτοποιίας, το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2,8% το διάστημα 2013-2014, ενώ μείωση 1,8% προέκυψε και για τα συνολικά ίδια κεφάλαια. Στον αντίποδα, οι συνολικές πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση 10,8%, ενώ λίγο μεγαλύτερη ήταν η αύξηση για τα μικτά κέρδη (13,8%). Όσον αφορά στο καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη μειώθηκαν δραστικά (κατά 64,1%) το 2014 σε σχέση με το 2013, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 39,5% το ίδιο έτος.
Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 41 εταιριών ζαχαροπλαστικής προέκυψε ελαφρά αύξηση για το σύνολο του ενεργητικού τους (κατά 1,3%) το 2014 σε σχέση με το 2013 και μείωση κατά 2,3% για το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους. Οι συνολικές πωλήσεις των εν λόγω εταιριών εμφάνισαν μείωση 3,8%, ενώ αντίθετα αύξηση 3% κατέγραψαν τα μικτά κέρδη. Σε σχέση με το καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν την περίοδο 2013-2014, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 22% το 2014.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί