Ο ν. 4469/2017 …ξεχειλώνει για να χωρέσει μεγάλη μερίδα οφειλετών που έμενε μέχρι πρότινος εκτός των διατάξεών του.
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), Φώτης Κουρμούσης, επισήμανε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι, πλέον, από τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης θα επωφεληθεί περίπου το 99% όσων ελεύθερων επαγγελματιών πληρούν τις προϋποθέσεις. Για τις επιχειρήσεις σημείωσε πως έγιναν οι συζητήσεις, προκειμένου «να μπορούν να ενταχθούν αν μη τι άλλο για τα χρέη τους προς το Δημόσιο» και ταυτόχρονα πως υπάρχουν ευνοϊκές αποφάσεις για τους «εταίρους των επιχειρήσεων». Οι νέες διατάξεις του μηχανισμού, απόρροια των αποφάσεων που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αναμένεται να ψηφισθούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα υπογράμμισε στον «Ε.Τ.» πως είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ν. 4469/2017, του οποίου μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα ήταν μηδαμινή.
Σύμφωνα με την ίδια: «Πέραν της απλοποίησης της διαδικασίας που βρίσκεται σε ορθή κατεύθυνση, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πλέον οι θεσμικοί πιστωτές θα πρέπει να αιτιολογούν τη μη συμμετοχή τους στη διαδικασία, καθώς και την καταψήφιση προτάσεων ρύθμισης του οφειλέτη. Και τούτο διότι τίθενται κατ’ αυτό τον τρόπο εχέγγυα για την αποφυγή συμπεριφορών καταχρηστικών εις βάρος των οφειλετών και σε περίπτωση παραβίασης της συγκεκριμένης πρόβλεψης δημιουργείται ένα σημαντικό όπλο στα χέρια τους για την προστασία τους».
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Στις αλλαγές που σχετίζονται με τη διεύρυνση του ν. 4469/2017 συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα ρύθμισης και των οφειλών που γεννήθηκαν και βεβαιώθηκαν κατά το 2017 (αντί του 2016 που ίσχυε) προς Δημόσιο (ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές).
Με τα νέα δεδομένα θα μπορούν να μπουν στο νόμο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δάνεια σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως την 31.12.2017 (αντί 31.12.2016 που ίσχυε). Ακόμη, αυξάνεται το ποσό οφειλής που μπορούν να ρυθμίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε 125.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και πρόσθετα 125.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ (από 50.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα). Μάλιστα, θα δοθεί η δυνατότητα και στους ομόρρυθμους εταίρους να ρυθμίσουν και τις εξω-εταιρικές τους οφειλές, δηλαδή τις προσωπικές τους οφειλές σε ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και τράπεζες.
Από εκεί και πέρα, συμφωνήθηκαν και αλλαγές στο μηχανισμό, που αποσκοπούν στη ρύθμιση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ οφειλέτη, καθώς και των πιστωτών μεταξύ τους (π.χ. τράπεζες, Δημόσιο).
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
- Επέκταση της αναστολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης του Δημοσίου (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και σε περίπτωση υποβολής αίτησης για διμερή διαπραγμάτευση.
- Αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που κατασχέθηκαν από το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και ιδιώτες (τράπεζες, προμηθευτές), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής τής σύμβασης αναδιάρθρωσης, ούτως ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να λάβει τα ποσά που είναι σε κατασχεμένο λογαριασμό.
- Παράταση προστασίας του νόμου (αναστολής καταδιωκτικών μέτρων) προς τους αιτούντες οφειλέτες πέραν των 70 ημερών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτοδικαίως, χωρίς την ανάγκη προσφυγής στο δικαστήριο.
- Ρύθμιση τρόπου καθορισμού της ψήφου της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, όταν αυτοί είναι οι μοναδικοί πιστωτές και η βασική οφειλή σε καθέναν από αυτούς δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
- Καθορισμός κριτηρίου επιλογής οφειλών μικροπιστωτών που εξαιρούνται της ρύθμισης (κάτω του 1,5% των συνολικών οφειλών ή των 2 εκατ. ευρώ) και οι οποίοι κατέχουν ακριβώς το ίδιο ποσό οφειλής στο όριο του 15% των συνολικών οφειλών ή των 20 εκατ. ευρώ κ.ά.
Τέλος, προωθείται η απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, με σκοπό τη διευκόλυνση και υποστήριξη των επιχειρήσεων και των συνεργατών τους (π.χ. λογιστές, οικονομολόγοι, δικηγόροι, σύμβουλοι). Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τις ακόλουθες δράσεις:
- Κατάργηση απαίτησης προσκόμισης δικαιολογητικών, οι πληροφορίες των οποίων παρέχονται ήδη ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας αιτήσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Δηλαδή καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης όλων των εγγράφων από την εφορία (ΑΑΔΕ/Taxis), τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ /ΚΕΑΟ) και τα πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες /Τειρεσίας).
- Καθορισμός της αμοιβής συντονιστών, με δυνατότητα κλιμάκωσης σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. βάσει προόδου εργασιών), έτσι ώστε να προκύπτει κίνητρο ολοκλήρωσης των υποθέσεων, καθώς και θέσπιση μέγιστου ύψους αμοιβής, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάχρηση κ.λπ.
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]