Ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ άρπαξε την ευκαιρία και εξέφρασε με αιτιολογημένο τρόπο τις αντιρρήσεις του για το σενάριο της καθαρής εξόδου που απεργάζεται εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο. Τούτο διότι εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε και στην πορεία του νέου 7ετούς ομολόγου, το οποίο εκδόθηκε με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,5%, ακολούθησε αντίθετη πορεία από την αναμενόμενη και αύξησε σε λίγες μέρες την απόδοση πάνω από το 4%, ενώ κανονικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων θα έπρεπε να μειώσει αντί να αυξήσει την απόδοσή τους και να αυξήσει αντί να μειώσει την τιμή του.
Ακόμη και το επιχείρημα ότι η έκδοση έγινε μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας των αγορών είναι επιχείρημα υπέρ αυτών που επιμένουν σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή στο τέλος του προγράμματος, αφού ακόμη και με το απόθεμα ρευστότητας των 16,3 δισ. -όπως μάθαμε τη Δευτέρα- η ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων θα παραμείνει εξαιρετικά ευάλωτη σε διεθνείς διακυμάνσεις των αγορών, όπως την πρόσφατη, η οποία θα έχει και συνέχεια.
Με χθεσινή της ανακοίνωση η Morgan Stanley προειδοποιούσε για νέα μεγαλύτερη διόρθωση -κατ’ αρχήν στις μετοχές- όσο το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) πλησιάζει στην πραγματοποίησή του.
Με δύο όψεις…
Στο Eurogroup, εκτός από το επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου της ΕΚΤ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έγινε φανερό ότι οι δανειστές δεν τάσσονται όλοι με την ειδυλλιακή λύση της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια.
Το «μπλόκο Ντράγκι» στην εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο και το μεγάλο πρόβλημα εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και της κυβέρνησης.
Μετά την προχθεσινή εξέλιξη η εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να γίνει πριν από τις 15 Μαρτίου, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τη ρευστότητα της χώρας, αλλά με τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει στις αγορές η προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει «κανονική χώρα», όπως καθημερινά διατυμπανίζει τον τελευταίο καιρό ο επίτροπος Μοσκοβισί, γιατί αυτό συνεπάγεται και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους εταίρους, κάτι που αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει.
Ο Μάριο Ντράγκι σταμάτησε την εκταμίευση της δόσης προκαλώντας την έκρηξη του κ. Τσακαλώτου, ωστόσο στο τέλος η θέση του προέδρου της ΕΚΤ επικράτησε, και αυτό φαίνεται από τη δήλωση που εξέδωσε το Εurogroup μετά τη συνεδρίαση.
Οπως επισημαίνεται στη δήλωση: «Η Ευρωομάδα ενημερώθηκε για την περαιτέρω πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος. Η πλήρης εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».
Κέρδισε ο Ντράγκι
Πρόκειται για την ίδια ακριβώς δήλωση που είχε κάνει στις 22 Ιανουαρίου το Εurogroup, ενώ την επανάληψή της ζήτησε ο κ. Ντράγκι, κι αυτό γιατί δεν είναι πεπεισμένος ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα λειτουργήσουν ομαλά σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οπως τονίστηκε και στη συνέντευξη Τύπου, η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει μόνον εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα των πλειστηριασμών λειτουργεί ομαλά. Δηλαδή θα γίνει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες αξιολόγηση του νέου συστήματος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι λειτουργεί. Ο κ. Ντράγκι συνδέει την εκταμίευση με την επίτευξη αποτελεσμάτων στους πλειστηριασμούς, προφανώς γιατί θεωρεί ότι αν δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για την ομαλή λειτουργία του μέτρου σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, όσο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αφού μίλησαν για εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα, δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις στους δημοσιογράφους ούτε για το επεισόδιο Τσακαλώτου-Ντράγκι, το οποίο προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, ούτε για τη μη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα, η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι έχουν εκπληρωθεί τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα, ενώ τα δύο που απομένουν, δηλαδή η επένδυση στο Ελληνικό και οι πλειστηριασμοί, δεν εξαρτώνται απόλυτα από την κυβέρνηση, αλλά και από τρίτους παράγοντες.
Τούτο ενώ κατά την είσοδο των υπουργών στη σύνοδο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είχε σχεδόν προαναγγείλει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, κάτι που φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε.
Εκ των υστέρων, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το βαρύ κλίμα που προκάλεσε η αναβολή στην εκταμίευση της δόσης, ο επίτροπος Μοσκοβισί έσπευσε να προαναγγείλει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου για την προετοιμασία της τέταρτης αξιολόγησης.
Στόχος των Βρυξελλών είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να «τρέχουν» παράλληλα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η προετοιμασία της επόμενης μέρας με την υποβολή από την κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα του σχεδίου για τη στρατηγική ανάπτυξης και η τέταρτη αξιολόγηση.
Νίκος Μπέλλος – Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]