Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της «πάγια ρύθμισης» του ν. 4152/2013 για την υπαγωγή στην οποία δεν απαιτείται πλέον προσέλευση στην εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά αρκεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω του Ιnternet.
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 114 του ν. 4514/2018, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις ΔΟΥ από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις για την υπαγωγή των οφειλών τους στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η υποβολή των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων είναι εφικτή μέσω ειδικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.
Αναλυτικά, κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
1) Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, παρά το γεγονός ότι κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
2) Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.
3) Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από περιοδικά υποβαλλόμενες δηλώσεις (π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) ρυθμίζονται έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ οι οφειλές που προκύπτουν εκτάκτως και δεν προέρχονται από δηλώσεις που υποβάλλονται περιοδικά, από τέλη κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται και σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις άνω των 12 και μέχρι τις 24. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που μπορούν να ρυθμίζονται, άλλες έως 12 και άλλες έως 24 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται ταυτόχρονα.
4) Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση είτε ολόκληρο το ποσό του μη ληξιπρόθεσμου χρέους του ή ένα μέρος αυτού (π.χ. μόνο την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή τις δύο από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, μόνο τη μία από τις δύο μηνιαίες δόσεις της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, μόνο τη μία ή τις δύο ή τις τρεις από τις τέσσερις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).
5) Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους. Αν π.χ. τη στιγμή που έχει αποπληρώσει την 5η από τις 12 μηνιαίες δόσεις μιας «πάγιας ρύθμισης» βεβαιωθεί στο όνομά του νέο μη ληξιπρόθεσμο χρέος, μπορεί κι αυτό να το ρυθμίσει ξεχωριστά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας νέα αίτηση.
6) Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα, αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης, τις ανωτέρω δηλώσεις.
Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα: Θετικές οικονομικές επιδόσεις και στο α' εξάμηνο 2024
7) Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη. Γενικά, πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο όλες οι οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων του ν. 4152/2013.
8) Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».
9) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μίας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης», το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
10) Η ρύθμιση απόλλυται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή ολόκληρου του ανεξόφλητου υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, εάν αυτός:
- δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,
- δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,
- δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,
- δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά,
- έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση,
- δεν έχει υποβάλει τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.
Πώς να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση
Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε 12 ή έως 24 μηνιαίες δόσεις απαιτεί από τον κάθε ενδιαφερόμενο φορολογούμενο να ακολουθήσει μόνο τα παρακάτω βήματα:
α) Είσοδο στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και στην εφαρμογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών»: Από την ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, ο φορολογούμενος επιλέγει κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή». Στη συνέχεια πληκτρολογεί το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα TAXISNET και εισέρχεται στο κυρίως μενού της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.
β) Είσοδο στη φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Από το κεντρικό μενού της εφαρμογής επιλέγει «Συνέχεια» δίπλα από την ένδειξη «Ρ2 Αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013» και στη συνέχεια «Υποβολή νέας» αίτησης. Κατόπιν, εάν το χρέος του προέρχεται από τακτική φορολογική επιβάρυνση (π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) επιλέγει «ρύθμιση έως 12 δόσεις» και εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν το χρέος του προέρχεται από έκτακτη αιτία, π.χ. από φόρο κληρονομιάς, μπορεί να επιλέξει «ρύθμιση έως 24 μηνιαίες δόσεις», οπότε και στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή οι οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις. Ο φορολογούμενος επιλέγει, στη συνέχεια, «επόμενη σελίδα» και εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή του η φόρμα υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης με προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητάς του.
γ) Συμπλήρωση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης: Ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Εφόσον διαθέτει ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Πρέπει επίσης να δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν εκκρεμεί εναντίον του κατηγορία για ποινικού χαρακτήρα αδίκημα φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αναγράψει τα καθαρά μηνιαία έσοδά του και τα μηνιαία έξοδά του. Ο αιτών φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ ενός τουλάχιστον τραπεζικού του λογαριασμού, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
δ) Υποβολή αίτησης: Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης ο φορολογούμενος μπορεί να πληκτρολογήσει την ένδειξη «υποβολή αίτησης». Η αίτηση υποβάλλεται και τίθεται άμεσα υπό επεξεργασία από το σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αμέσως εμφανίζονται τα βασικά στοιχεία της προς έγκριση ρύθμισης, δηλαδή: το ύψος του χρέους που ρυθμίζεται, το ύψος των τόκων που επιβαρύνουν το χρέος, ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων δόσεων, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό και η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ), ένας κωδικός αριθμός αποτελούμενος από τρία σκέλη που έχει εκδοθεί από το σύστημα TAXISnet κατά την επεξεργασία της αίτησης και ο οποίος χρησιμεύει στην αναγνώριση της ρυθμιζόμενης οφειλής από το σύστημα κάθε φορά που ο φορολογούμενος προβαίνει στην πληρωμή μιας δόσης της ρύθμισης.
ε) Επικύρωση ρύθμισης: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης. Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογούμενου είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας. Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή είτε με την πληκτρολόγηση -σε περίπτωση πληρωμής μέσω e-banking ή μέσω ΑΤΜ – είτε με την προσκόμιση -σε περίπτωση προσέλευσης στο ταμείο τραπεζικού υποκαταστήματος-της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ).
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]