Θερμή συζήτηση Ντράγκι-Τσακαλώτου εντός της αίθουσας επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμπόδισε τη λήψη απόφασης χθες, θέλοντας να διαπιστωθεί προηγουμένως στην πράξη η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης που παρουσιάστηκε στο χθεσινό Εurogroup από τον επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, μέχρι τώρα έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής πλευράς 108 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Ωστόσο, το θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται ότι απασχολεί πολύ τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και, κυρίως, τον προέδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Ντράγκι θεωρεί καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και την κάλυψη όλης της επικράτειας, αυτό θέλει να εξασφαλίσει μέσω της αύξησης της πίεσης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ εντός της αίθουσας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου-Ντράγκι εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, και χθες, όπως είπε, δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Επί της ουσίας ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο τι έγινε στη συνεδρίαση (μεταξύ Τσακαλώτου-Ντράγκι), ωστόσο πρόσθεσε ότι δίνεται από τους δημοσιογράφους μεγάλη έμφαση σε ένα πράγμα, ενώ η ουσία είναι ότι έγιναν πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Περιορισμένος αριθμός
Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τονίζεται ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμένος, όσο και η γεωγραφική κάλυψη. Οι θεσμοί ζητούν περισσότερο χρόνο να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για το Ελληνικό, που είναι το άλλο προαπαιτούμενο, η εκτίμηση που επικρατούσε χθες είναι πως μέσα στις επόμενες μέρες το ΣτΕ θα εκδώσει την απόφαση που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης.
Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωσης αναγνωρίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων εξαρτάται και από τρίτα μέρη, δεν βρίσκεται δηλαδή εντελώς στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών.
Πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται η εκταμίευση της δόσης πριν από τις 15 Μαρτίου.
Στην εισήγησή του ενώπιον του Εurogroup, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αφού εκπληρώθηκε το 99% των προαπαιτουμένων, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να στείλουν ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι προς των πυλών.
«Θα πρέπει επίσης να στείλουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στους επόμενους έξι μήνες για την προετοιμασία της εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.
Κοντά σε συμφωνία
Αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ αποκάλυψε ότι «δεν είμαστε μακριά από μια οριστική συμφωνία». Οπως είπε, οι χώρες της ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους, λύση που περνάει από μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Είδα την προηγούμενη βδομάδα την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι και συζήτησα μαζί της το θέμα, είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το ζήτημα του χρέους και να ρίξουμε το βάρος μας στην ενίσχυση της ευρωζώνης», κατέληξε.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 είναι το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το χρέος. Ο διεθνής οργανισμός δεν αμφισβητεί το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί μέχρι και το 2022.
Εκείνο που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι ο καθορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, θεωρώντας ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά φιλόδοξος και δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ έχουν επικεντρωθεί στο θέμα αυτό γιατί αν για παράδειγμα μειωθεί ο στόχος έστω και σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Από την έκθεση συμμόρφωσης προκύπτει επίσης η αύξηση του ποσού του αποθεματικού (μαξιλάρι) για την εξασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Στην προηγούμενη έκθεση, στις 20 Ιανουαρίου, το μαξιλάρι για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 καθοριζόταν σε 10,2 δισ. ευρώ, ενώ στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες το ποσό έχει αυξηθεί στα 16,4 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 3 δισ. ευρώ του 5ετούς ομολόγου.
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]