«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά. Μπορούμε να την προσεγγίζουμε στο μέλλον με εμπιστοσύνη», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στη γαλλική εφημερίδα.
Η Les Echos σημειώνει ότι «Οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν γρήγορα τη νέα δόση ενίσχυσης ύψους 6,7 δισ. Ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα για το σκοπό αυτό. Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να αποπληρώσει τα καθυστερούμενα ποσά και να αρχίσει να χτίζει ένα χρήσιμο μαξιλάρι όταν θα πρέπει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές».
Το «μετά» είναι τώρα το επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει το καλοκαίρι το πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής – υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την «τέταρτη αξιολόγηση» τον Ιούνιο.
Ξεκίνησε η τεχνική συζήτηση για τη γαλλική πρόταση μείωσης του χρέους.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η Γαλλία έχει θέσει ζήτημα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους συνδέοντας το με μια ρήτρα ανάπτυξης στο μέλλον. Η συζήτηση μεταξύ των υπουργών θα ξεκινήσει κατά την επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο, αλλά οι τεχνικές ομάδες εργασίας εργάζονται ήδη σε αυτό που οι Βρυξέλλες ονομάζουν «γαλλικός μηχανισμός». Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό δήλωσε ότι η γαλλική θέση υπέρ μιας «φιλόδοξης αντιμετώπισης» της υπερχρέωσης της Ελλάδας «συζητείται όλο και περισσότερο στη ζώνη του ευρώ».
Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup
Πρώτο θέμα θα αποτελέσει η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σήμερα στις Βρυξέλλες στις 16.00 ώρα Ελλάδας και στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, «το Eurogroup θα αποτιμήσει εν συντομία την περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης που απομένουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων ενεργειών (prior actions) για την γ’ αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)». Προστίθεται δε, πως «το Eurogroup έδωσε εντολή στο Euro Working Group να επαληθεύσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων βάσει της αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών (σ.σ. αφορά στις εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτή απαιτείται), το διοικητικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματός του».
Σημειώνεται ότι από τα 110 προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης απομένουν δύο «τεχνικής φύσεως», μετά και από την υποβολή την περασμένη Παρασκευή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ. Πρόκειται για το «Ελληνικό» για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ και στην ουσία η πορεία τους θα εξετασθεί τον Απρίλιο, οπότε, εκτός απροόπτου, θα εκταμιευθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ’ αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]