Ενώ επισήμως δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, διαδοχικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (το ΔΝΤ μένει προς το παρόν μόνο στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους) δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη.
Ο επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του μίλησε καθαρά για αυξημένη εποπτεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα για δύο αντικειμενικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος από όλες τις μνημονιακές χώρες απευθείας στα ευρωπαϊκά κράτη στον EFSM και τον ESM. Μέχρι στιγμής φτάνει τα 230,7 δισ. ευρώ (μαζί με τη δόση που εγκρίθηκε τη Δευτέρα) και θα αυξηθεί περαιτέρω στα 242,4 μέχρι και τον Ιούνιο αφού τους επόμενους 8 μήνες θα εκταμιευτούν από το δάνειο των 86 δισ. του ESM άλλα 18,4 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, τα δάνεια της Πορτογαλίας από EFSF και ESM είναι 38 δισ. ευρώ, της Ιρλανδίας 17,7 δισ. ευρώ και της Κύπρου 6,3 δισ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα περιμένει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια ευεργεσία που δεν είχε καμία άλλη χώρα από αυτές που αναγκάστηκαν να μπουν σε Μνημόνιο. Γι’ αυτό λοιπόν ο ESM για την περίοδο μετά το πρόγραμμα προτείνει ελάφρυνση χρέους αντί μεταρρυθμίσεων.
Στο κεφάλαιο «μεταρρυθμίσεις» στη δεύτερη θέση μετά τη δημοσιονομική αυστηρότητα για να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 βρίσκεται η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
Το τελευταίο υπενθύμισε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για τους πλειστηριασμούς.
Ενα αποτελεσματικό σύστημα πλειστηριασμών αποτελεί σημαντικό κομμάτι των εργασιών προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρόλο που, σύμφωνα με τις προβολές των τραπεζών, η ανάκτηση κυριότητας ή η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων δεν αποτελούν βασικό παράγοντα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», απαντά ο κ. Ντράγκι στον κ. Χουντή.
Στην επιστολή του ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι «η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ευπρόσδεκτη. Απαιτούνται ωστόσο περαιτέρω προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης γεωγραφική κάλυψη της Ελλάδας», ενώ καλεί για αλλαγές στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θέμα που ως γνωστόν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Ο κ. Ντράγκι σημειώνει στην απάντησή του ότι, παρά τις βελτιώσεις που σημειώθηκαν στο ελληνικό τραπεζικό τομέα το τελευταίο έτος, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 45% των συνολικών τους ανοιγμάτων τον Ιούνιο του 2017.
Οπως τονίζει, το ποσοστό αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα επίπεδα σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης. Οπως έχει επισημάνει επανειλημμένως η ΕΚΤ, έχει καίρια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών να σημειωθεί ταχεία πρόοδος προς τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους που γνωστοποιήθηκαν από τις τράπεζες στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ.
Ολα ανοιχτά
Από το Νταβός όπου βρέθηκε για τη σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ ο νέος πρόεδρος του Eurogroup κ. Σεντένο σε συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε στο επιτυχές κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για τις μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πολύ καλό για την πολιτική κυριότητα του προγράμματος.
Οσον αφορά την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα ο κ. Σεντένο επανέλαβε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές: «Εμείς προετοιμαζόμαστε για μια βιώσιμη διαδικασία μετά τη λήξη του προγράμματος», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Την ίδια ώρα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί για αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Bloomberg, σημείωσε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη».
«Εχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ενα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια, ακόμη και το κεφάλαιο, συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ».
ΔΝΤ: Περιμένουμε ελάφρυνση του χρέους
«Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νέο δάνειο στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκείς προόδους στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», είπε ο Μόρις Ομπσφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]