Φουλ επίθεση δέχεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας… Τα ξένα funds άρχισαν τα «πλαγιοκοπήματα» διεκδικώντας τον έλεγχο από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Συνέχεια στο «ματς» δίνεται με την αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Βγάζοντας στη… σέντρα κάποια από αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα ως ανεπαρκή, ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάστασή τους ακόμη και από ξένα στελέχη.
Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη (28/6) όταν ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM), το απόλυτο δηλαδή αφεντικό των τραπεζών, αποφάσισε να μπλοκάρει την αλλαγή «φρουράς» στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Με επιστολή του προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ζήτησε την ανάκληση της έγκρισης που από κοινού είχαν δώσει για την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς.
Τραπεζικά στελέχη βλέπουν ως «ηθικό αυτουργό» αυτής της πρωτοβουλίας τον Αμερικανό επενδυτή Τζον Πόλσον. Οπως εκτιμούν, ο ιδρυτής του ομώνυμου fund Paulson, ο οποίος είναι κάτοχος του 10% των μετοχών της Πειραιώς και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ελέγχει και άλλους μετόχους (funds) της τράπεζας, έχει ως απώτερο σκοπό τη διαχείριση των κόκκινων δανείων του χαρτοφυλακίου της. Με άλλα λόγια, «εναντιώθηκε στην επιλογή Παπαδόπουλου ώστε να τοποθετήσει πρόσωπο της δικής του επιλογής στο τιμόνι της Πειραιώς και να αποκτήσει με αυτόν τον έμμεσο τρόπο τα ηνία της τράπεζας», όπως κατήγγειλαν οι ίδιες πηγές μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Σύμφωνα, μάλιστα, με στελέχη της αγοράς, ο Πόλσον έχοντας επενδύσει στην τράπεζα μόλις 400 εκατ. ευρώ αποσκοπεί σε υπεραξίες, που δυνητικά μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ. Αλλωστε στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας συμπεριλαμβάνονται μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, που αφορούν σε περισσότερους από 10 ισχυρούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, π.χ. τουρισμός, αγροδιατροφή κ.ο.κ.
Εφόσον τελικά το σχέδιο Πόλσον τεθεί σε εφαρμογή, οι αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο θα είναι σαρωτικές. Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο, τη στιγμή που τα όποια κέρδη των επιχειρήσεων θα περνούν στα «χέρια» κερδοσκοπικών funds. Και αυτά ενώ θα είναι η πρώτη φορά που ένα hedge fund αποκτά τον έλεγχο συστημικής τράπεζας στην ευρωζώνη.
Να σημειωθεί πως οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO της Πειραιώς αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και πλέον. Εως τότε έχει αναλάβει χρέη αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου ο κ. Γιώργος Πουλόπουλος – στέλεχος της τράπεζας εδώ και 17 χρόνια και CFO τα τελευταία 6 χρόνια.
Οσον αφορά στη διοίκηση του ΤΧΣ, η αξιολόγηση της συμβουλευτικής εταιρίας Korn Ferry για λογαριασμό της Επιτροπής Επιλογής έκρινε ως ανεπαρκή τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ακόμη τρία μέλη από το Γενικό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ διοικείται από το 9μελές Γενικό Συμβούλιο και την 3μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Η γνωμάτευση περί «ανεπάρκειας», σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο ρόλο του Ταμείου μέσω του οποίου οι δανειστές επιδιώκουν να ελέγχουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις.
Κριτήρια
Τα κριτήρια της αξιολόγησης των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) την περασμένη Πέμπτη. Κι αυτό ενώ είχαν θεσπιστεί από τη 17η Μαΐου από την Επιτροπή Επιλογής, υπό τον πρόεδρό της Φραντσέσκο Παπαντία (Fr. Papadia). Δεσμευτικό κριτήριο για καθένα από τα μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ είναι να μην προκύπτει δυνητική σύγκρουση συμφερόντων.
Παράλληλα, στα βαθμολογούμενα κριτήρια περιλαμβάνονται:
● H εμπειρία και η βαρύτητα της προσωπικότητας, σε σχέση με το αντικείμενο εργασίας.
● H ανεξαρτησία και η τήρηση της εμπιστευτικότητας.
● Oι διοικητικές ικανότητες στην παρακολούθηση των εργασιών της Εκτελεστικής Επιτροπής και στην επίλυση κρίσεων (σ.σ.: για μέλη του Γ.Σ.), ενώ για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα κριτήρια είναι ικανότητες άσκησης διοίκησης (καθοδήγηση προσωπικού, κατάρτιση προϋπολογισμού, έγκαιρος διορισμός και καθοδήγηση εκπροσώπων του ΤΧΣ στα Δ.Σ. τραπεζών).
● Iκανότητες άσκησης στρατηγικής με βάση τις αρμοδιότητες του Ταμείου, τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και τα δικαιώματα με βάση τα RFAs.
● Επιτυχία στην προώθηση των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μελών, καλή επικοινωνία με κυβέρνηση και θεσμούς και επίτευξη σεβασμού στο ΤΧΣ από τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.
Την ίδια ώρα, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως πριν επέλθει το ξήλωμα των «ανεπαρκών» στελεχών του Ταμείου έχει ξεκινήσει το… σαφάρι για την ανεύρεση αντικαταστατών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο έντονα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ στέλεχος πολωνικής καταγωγής.
Το ασύμβατο της Λ. Κατσέλη οδηγεί σε αλλαγές
Στο μεταξύ, μέσα στο μήνα αναμένονται αλλαγές και στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, διότι η πρόεδρός της Λούκα Κατσέλη προσκρούει σε κριτήριο του νόμου βάσει του οποίου κανένα μέλος Διοικητικού Συμβουλίου τράπεζας δεν πρέπει να είχε κομματική θέση τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως η Λ. Κατσέλη μέχρι τις αρχές του 2015 ήταν πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Συμφωνία.
Η Λ. Κατσέλη άσκησε σκληρή κριτική στο νέο νόμο (4346/2015) για τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Κατά τα λεγόμενά της, το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης επιβάλλει στις ελληνικές τράπεζες ένα σχήμα διοίκησης μονοδιάστατο με μέλη διοικητικών συμβουλίων που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο.
«Θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο», όπως τόνισε η ίδια.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου τύπου της Κυριακής