Η απόφαση του δικαστηρίου «παγώνει» κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της Μαρινόπουλος, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού, ενώ εξαιρεί τους εργαζομένους και τις μισθώσεις.
Υπέρ…
Η αλυσίδα είχε στο πλευρό της το 45% των πιστωτών (απαιτείτο το 30%), στους οποίους περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες, το ΙΚΑ και δεκάδες προμηθευτές που χθες είχαν «κατακλύσει» τη δικαστική αίθουσα στο κτίριο 13 της πρώην σχολής Ευελπίδων.
Η εταιρία -πριν από την έκδοση της απόφασης- σε σχετική της ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι «από την κατάθεση του αιτήματος της Μαρινόπουλος για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης στις 28 Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα 1η Ιουλίου 2016 η εταιρία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%». Συμπλήρωσε δε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι εργαζόμενοι απέδειξαν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την εταιρία, ενώ και πολλοί πιστωτές έδειξαν πως στηρίζουν την προσπάθεια για εξυγίανση. Αλλωστε, στην έναρξη της συζήτησης οι δικηγόροι επισήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης.
Σενάρια υπονόμευσης
Αντίθετα, σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η απόφαση του Δημοσίου να ταχθεί -ως πιστωτής- κατά της αίτησης της Μαρινόπουλος για οφειλές της προς την εφορία ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης, η οποία θα χρεωθεί την αποτυχία σε περίπτωση που η αλυσίδα βαρέσει «κανόνι».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υπόθεση με τον υπουργό Επικρατείας, κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, και τον αντιπρόεδρο, κ. Γιάννη Δραγασάκη, να έχουν αναλάβει το συντονισμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι 12.5000 θέσεις εργασίας, αλλά και να περιοριστούν οι «απώλειες» για χιλιάδες πιστωτές.
Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πάντως ότι αυτή είναι η πάγια τακτική του Δημοσίου σε περιπτώσεις υπαγωγής επιχειρήσεων που του οφείλουν σημαντικά ποσά, σε άρθρα προστασίας, όπως προκύπτει από εγκύκλιο του τέως γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, (ΠΟΛ. 1068/3.4.2013).
Το φλερτ
Σε ό,τι αφορά στην επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απέστειλε η Σκλαβενίτης στη Μαρινόπουλος αργά το απόγευμα της Τετάρτης, οι δικηγόροι την κατέθεσαν στο φάκελο της εταιρίας και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης αναγνώστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η επιστολή ανέφερε ότι η Σκλαβενίτης διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99 που άνοιξε η Μαρινόπουλος, σε συνεργασία με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες. Σημείωνε, ωστόσο, ότι «η τελική συμμετοχή εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες».
Οι προϋποθέσεις αυτές, σύμφωνα με τη Σκλαβενίτης, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού οικονομικού, φορολογικού και νομικού ελέγχου (due diligence), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί το Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016.