Οπως δήλωσε η υπουργός: «Παρουσιάσαμε σήμερα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη 16.521 θέσεων προσωπικού στο Δημόσιο για το έτος 2024. Οπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βασική προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους με στοχευμένο και εξορθολογισμένο τρόπο, προκειμένου να στελεχώσουμε τον δημόσιο τομέα με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη μέσα και από την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών του».
Αναλογία 1 προς 1
Ο προγραμματισμός προσλήψεων και φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, θα ακολουθήσει την εφαρμογή του κανόνα 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Διευκρινίζεται ότι ο κανόνας του 1:1 εφαρμόζεται συνολικά σε όλο το Δημόσιο και όχι ανά κλάδο, γεγονός που επιτρέπει να καλύπτονται, κατά προτεραιότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες που παρατηρούνται στους διαφορετικούς κλάδους, κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, όπως ανάφερε πριν από λίγες μέρες η υπουργός, την αποχώρηση ενός μηχανικού από μία υπηρεσία θα μπορεί να καλύψει ένας γιατρός στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μεγάλο μέρος των νέων προσλήψεων θα αφορά στο χώρο της Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, στη χθεσινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι για την κυβέρνηση είναι άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας υλοποιώντας εμπροσθοβαρώς, ήδη από τώρα, μεγάλο μέρος της προεκλογικής δέσμευσης, εγκρίνοντας άμεσα 6.500 θέσεις. Μάλιστα, οι προσλήψεις αυτές έχουν να κάνουν με όλους τους τομείς, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. τραυματιοφορείς, παρασκευαστές και φαρμακοποιοί), με το βάρος φυσικά να πέφτει σε γιατρούς και νοσηλευτές που θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.
Κλιματική αλλαγή – Πολιτική Προστασία
Το δεύτερο κέντρο βάρους για την κυβέρνηση αποτελούν ειδικότητες και προσλήψεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί), στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές και στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΑΣΕΠ
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τις συνολικά 16.521 προσλήψεις θα καλυφθεί από τη δεξαμενή επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Ηδη τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις πρώτες 1.843 θέσεις, ενώ αναμένεται και δεύτερο «πακέτο» προσλήψεων μέσα στον Νοέμβριο για τους επιτυχόντες ΠΕ, που θα περιλαμβάνει 3.500 θέσεις. Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί αφορούν ειδικότητες όπως διοικητικοί, μηχανικοί, λογιστές, τεχνολόγοι, υπάλληλοι Πληροφορικής και εξυπηρέτησης κοινού. Οσοι απορροφηθούν, θα καλύψουν ανάγκες σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.ά.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Υγείας: 6.500
Εθνικής Αμυνας: 1.757
Δικαιοσύνης: 1.260
Προστασίας του Πολίτη: 1.160
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 990
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 750
Υποδομών και Μεταφορών: 388
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 279
Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: 208
Ναυτιλίας: 197
Πολιτισμού: 108
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 107
Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών: 103
Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 91
Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 80
Εξωτερικών: 48
Ανάπτυξης: 21
Τουρισμού: 19
Μετανάστευσης και Ασύλου: 17
Εσωτερικών: 9
Λοιποί φορείς*: 2.429 (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμοι, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές κ.λπ.).