Μεγάλα ερωτηματικά ως προς την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) – τα οποία πλέον θα ονομάζονται Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) – θέτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Ο σύλλογος τονίζει ότι η απελευθέρωση του καναλιού διάθεσής τους, δηλαδή το να μη διατίθενται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δεν σημαίνει και μείωση των τιμών.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, μίλησε για φάρμακα τα οποία φέρονται να είναι ανάμεσα σε όσα «πηγαίνουν σουπερμάρκετ» και τα οποία παρουσιάζουν αυξημένες τιμές για διάφορους λόγους, όπως κάποια αλλαγή συστατικού.
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μεθόδευση των εταιρειών προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση στους πολίτες ότι βγαίνουν κερδισμένοι, «ενώ ισχύει το αντίθετο». Οπως λέει ο κ. Λουράντος: «Εάν ένα φάρμακο είχε 3 ευρώ, το έχουν πάει στα 5 ευρώ επειδή άλλαξε για παράδειγμα κούμπωμα. Στα σουπερμάρκετ με την προσφορά που θα κάνουν θα πωλείται προς 4,5 ευρώ και θα φαίνεται μείωση, αλλά δεν θα έχει την αρχική του τιμή, στην ουσία θα είναι αύξηση». Ετσι, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών έως και 90%.
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), πάντως, δεν θέλει να σχολιάσει τίποτα μέχρι να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση και να γίνει γνωστή η λίστα των 216 σκευασμάτων που θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η άκριτη χρήση των φαρμάκων αυτών μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Και δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα: Η παρακεταμόλη έχει σοβαρές έως θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία του λήπτη εάν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον ΠΟΥ ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ το 2006 προκλήθηκαν 450 θάνατοι από οξεία ηπατική ανεπάρκεια λόγω κακής χρήσης παρακεταμόλης και 790 από γαστρεντερική αιμορραγία εξαιτίας λήψης ιβουπροφένης.
Το ιδιοκτησιακό
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υπογραμμίστηκαν και οι επιπτώσεις – και στην υγεία των πολιτών – των πολιτικών απελευθέρωσης της αγοράς του φαρμακείου. Η γενική γραμματέας της Ενωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union – PGEU), Jurate Svarcaite, τόνισε ότι όπου (π.χ. Σουηδία) ιδρύθηκαν μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων με μια λογική «σουπερμάρκετ» όπου γίνονταν προσφορές και δίνονταν φάρμακα ένα συν ένα δώρο, υπήρξε αύξηση των προβλημάτων υγείας και των νοσηλειών λόγω υπερκατανάλωσης.
Χθες, κατατέθηκε εκ μέρους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αίτηση ακύρωσης / αναστολής κατά της πρόσφατης ΚΥΑ που επιτρέπει την είσοδο των ιδιωτών στις εταιρείες φαρμακείων σε ποσοστό μέχρι και 99% καθώς και τη χορήγηση αδειών στους ιδιώτες κατά παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και δη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά παράβαση της ελληνικής φαρμακευτικής νομοθεσίας.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου