Προβληματισμό και έκπληξη προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) αναφορικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης αλλά και το μέλλον της εργασίας στη χώρα.
Το CEDEFOP, το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε μια βαθιά έρευνα σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 640.000 Ελληνες θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν σε άλλον τομέα εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας που χάνονται δεν αναμένεται να ανακτηθούν!
Ο διευθυντής του Κέντρου, Τζέιμς Καλέγια, υπενθύμισε ότι περισσότεροι από 250.000 Ελληνες, στην πλειοψηφία τους κάτω των 35 ετών, έχουν γίνει νεο-μετανάστες στα χρόνια της κρίσης, με το 50% αυτών να κατευθύνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Επικαλέστηκε, δε, στοιχεία παλαιότερης έρευνας, σύμφωνα με την οποία μία στις 18 οικογένειες έχει τουλάχιστον ένα μέλος που έφυγε από την Ελλάδα μετά το 2010. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των νεο-μεταναστών, αυτοί είναι γύρω στα 30, υψηλής μόρφωσης και κατ’ ανάγκη μετανάστες για οικονομικούς λόγους. Οι μισοί από όσους μετανάστευσαν μετά το 2010 ήταν άνεργοι όταν αποφάσισαν να φύγουν.
Κι αν τα στοιχεία αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά, έκπληξη προκαλεί ένα νέο, σύμφωνα με τον κ. Καλέγια, στοιχείο. Το 12% των Ελλήνων νεο-μεταναστών είναι άνω των 40 ετών, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της ελληνικής μεταναστευτικής ιστορίας…
Το τρίπυχο
«Πιστεύω ισχυρά ότι ο δρόμος εξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την Ελλάδα πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση. Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται να εστιάσει σε συγκεκριμένους τομείς -όπως η αγροτική επιχειρηματικότητα, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, τα logistics και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών- όπου κατέχει κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της απασχόλησης στην Ελλάδα προ κρίσης προήλθε κατά κύριο λόγο από τις μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από εννέα εργαζόμενους. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ενδέχεται να δημιούργησαν αξιοπρεπείς οργανωτικές και λειτουργικές δομές, αλλά μόνο το 22% αυτών επέδειξε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της απασχόλησης στο διάστημα 2002-2009. Η κρίση όμως χτύπησε δυσανάλογα τους μικρούς της αγοράς, που έχασαν κατ’ ανάγκη σημαντικά υψηλότερο αριθμό εργαζομένων σε σχέση με τους μεγάλους.
Δέκα άξονες
Ο κ. Καλέγια υπενθύμισε, τέλος, τους δέκα βασικούς άξονες του νέου συνολικού θεματολογίου επαγγελματικών δεξιοτήτων που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα αναπτύξουν ευρεία δέσμη δεξιοτήτων ήδη από τη μικρή ηλικία και ότι θα αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με μελέτες, σημείωσε, 70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων. Ετσι, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων, ιδίως νέων με υψηλά προσόντα, απασχολείται σε θέσεις εργασίας που δεν αντιστοιχούν στις ικανότητες και τις φιλοδοξίες τους. Την ίδια στιγμή, το 40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες για την προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
-30 ετών, υψηλής μόρφωσης και κατ’ ανάγκη μετανάστες για οικονομικούς λόγους το προφίλ των Ελλήνων νεο-μεταναστών
-12% των νεο-μεταναστών είναι άνω των 40 ετών, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της μεταναστευτικής μας ιστορίας
-50% όσων αποφάσισαν να μεταναστεύσουν μετά το 2010 ήταν άνεργοι όταν αποφάσισαν να φύγουν
-70 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, και ακόμη περισσότεροι έχουν ελλιπείς δεξιότητες αριθμητικής και ψηφιακών γνώσεων
-40% των Ευρωπαίων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες για προώθηση της ανάπτυξης και της καινοτομίας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ