«Ο μαραθώνιος τελικός γύρος διαπραγματεύσεων οδήγησε», σύμφωνα με τον υπουργό, «σε συμφωνία για την προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι άλλων πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης, με την καταβολή αποζημίωσης κατά προτεραιότητα, αλλά παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου».
Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα εξής, ότι η Staff Level Agreement επιτεύχθηκε, τελείωσε η επίσκεψη και υπάρχει συμφωνία σε όλη τη θεματολογία.
Για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους».
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Την ίδια ώρα, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν δύο πολυνομοσχέδια ένα πριν από τις γιορτές και ένα αμέσως μετά.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης τα εξής:
– Μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.
– Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης.
– Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως π.χ. για το ποια θα είναι η κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με: 2,75 επί του βασικού μισθού θα δίδεται για 6 μήνες και μετά κανονικά οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ..
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο.
Τι συμφωνήθηκε
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ενημέρωση που έγινε, η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε κάποια πράγματα στα εργασιακά, όπως παραδείγματος χάριν στις περιπτώσεις πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων, πλειστηριασμών δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα έχουν πρώτη προτεραιότητα με τον εξής μαθηματικό τύπο: 2.75 χ τον κατώτατο μισθό, για έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν βγει στο σφυρί μια εταιρεία, οι εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα χρήματα έναντι των δεδουλευμένων τους και μετά ακολουθούν οι τράπεζες και το δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ στα νησιά, την παραμονή στο χαμηλό συντελεστή στα 32 νησιά δηλαδή και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Το θέμα παραμένει ανοιχτό, με τις αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι το ζήτημα θα κλείσει πριν το τέλος του μήνα. Τονίζουν ακόμη ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2018. Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ένα ποσό, να αλλάξει στοχευμένα σε αυτά τα 32 νησιά.
Νομοσχέδια με συμφωνηθέντα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα, ένα ένα πολυνομοσχέδιο θα έρθει μετά τις γιορτές, με στόχο στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup δηλαδή να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για να κλείσει και επίσημα η γ’ αξιολόγηση.
Σχετικά με την δ’ αξιολόγηση, υπολογίζεται να διεξαχθεί ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο, λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος δηλαδή.
H συμφωνία για τα κοινωνικά επιδόματα
Νωρίτερα, η Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν το 2018 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Από το ποσό αυτό, όπως είπε, τα 260 εκατ. ευρώ θα οδεύσουν σε οικογενειακά επιδόματα τα οποία αυξάνονται κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ), ακόμη 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για σχολικά γεύματα, ενώ 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την κα Φωτίου, τα οικογενειακά επιδόματα διαμορφώνονται από 1/1/2018 ως εξής:
-Πρώτο παιδί. Από έως 40 ευρώ, το επίδομα σήμερα αυξάνεται έως τα 70 ευρώ.
-Δεύτερο παιδί. Η οικογένεια θα λαμβάνει επιπλέον ποσό έως 70 ευρώ (έως 40 ευρώ είναι το επίπεδο σήμερα). Η οικογένεια, δηλαδή, θα λαμβάνει συνολικά έως 140 ευρώ για τα δύο τέκνα.
-Τρίτο παιδί. Θα λαμβάνουν επίδομα έως 140 ευρώ (συνολικά έως 280 ευρώ αντί για έως 242 ευρώ που ίσχυε σήμερα για οικογένεια με τρία παιδιά).
-Τέταρτο παιδί. Έως 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του τρίτου.
Τα εισοδηματικά κριτήρια επαναδιαμορφώνονται και εναρμονίζονται με αυτά που ισχύουν στο ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Η κλιμάκωση των επιδομάτων (έως 70 ευρώ για το πρώτο παιδί κλπ) θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια και θα αποτυπώνεται σε σχετική νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη βουλή ως τα τέλη του έτους.
Επίσης από το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσαν ότι:
– 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Έτσι δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά!
– 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.