Τούτο τη στιγμή που ΥΠΟΙΚ και Ε.Ε. προβλέπουν αντιστοίχως ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ φέτος, 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2,2% του ΑΕΠ για το 2019.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2018 και να παραμείνει ισχυρή το 2019. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις αλλά και αυτές στις κατοικίες αναμένεται να ανακάμψουν μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης και η εμπιστοσύνη βελτιώνονται. Εκτιμά επίσης ότι το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και την εργασία θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα.
Η επέκταση της απασχόλησης και ο χαμηλός πληθωρισμός θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάκαμψη της εγχώριας δαπάνης, όμως, προοδευτικά θα αυξήσει τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών, με τις τελευταίες να συμμετέχουν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ το 2019, εκτιμά ο Οργανισμός. Με αυτά τα δεδομένα προβλέπει ανάπτυξη 1,4% του ΑΕΠ για φέτος, 2,3% το 2018 και 2% του ΑΕΠ το 2019.
Για τράπεζες, κόκκινα δάνεια
Οπως σημειώνεται, η πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση βελτιώνεται. Παρά τη μαζική φυγή καταθέσεων τα προηγούμενα χρόνια κυρίως λόγω της κρίσης, η πρόσβαση του εγχώριου κλάδου στη διατραπεζική αυξάνεται, ενώ η χρήση του ELA περιορίζεται… Παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών είναι αβέβαια και προαναγγέλλει παράταση των capital controls, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί οδηγός χάρτης για την πλήρη άρση τους.
Η κύρια αιτία είναι η εκτίμηση για αύξηση εισαγωγών έναντι εξαγωγών, με τις τελευταίες να συμμετέχουν αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ το 2019. Πρόβλεψη παράτασης των capital controls
Ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει επίσης να επισημάνει ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που περιορίζουν τα περιθώρια του τραπεζικού κλάδου να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Σημειώνεται συνεπώς ότι επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να επιταχύνει τα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τηn οικονομική δραστηριότητα με το συνδυασμό ενός συνεχιζόμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Πώληση μονάδων ΔΕΗ
Στο μεταξύ την Παρασκευή 1h Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία που υπάρχει για πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που παράγουν το 40% του δυναμικού της Επιχείρησης.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
Μετά τη συνάντηση που έγινε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Eνέργειας και των δανειστών συμφωνήθηκε το πακέτο των μονάδων που θα πρέπει να πουληθούν σε ιδιώτες για να ανοίξει η αγορά λιγνίτη σε ιδιώτες.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Eνέργειας μετά τη συνάντηση τόνιζε ότι το γενικό πλαίσιο της κίνησης έχει συμφωνηθεί και πλέον θα πρέπει να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο που θα πουληθεί μεταφέρονται τρεις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και μία άδεια κατασκευής νέας μονάδας. Συγκεκριμένα θα πουληθούν σε ιδιώτες οι μονάδες στο Αμύνταιο στη Φλώρινα μαζί με άδεια για κατασκευή και δεύτερης μονάδας στην ίδια περιοχή, καθώς και οι σύγχρονες μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4.
Στο θέμα του φυσικού αερίου και ειδικότερα τη μεγέθυνση του μεριδίου των ιδιωτών στη λιανική, η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση η ΔΕΠΑ να πουλήσει την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και να μεγαλώσει το μερίδιό της στη λιανική της αγοράς φυσικού αερίου της Αττικής.
Κάλυψη 75% στο swap των ομολόγων
Με κάλυψη 75% απάντησαν οι θεσμικοί επενδυτές στην ανταλλαγή (swap) που ξεκίνησε ο ΟΔΔΗΧ στις 17 του μήνα σε 20 εκδόσεις ομολόγων του PSI ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ.
Με την πράξη ανταλλάχτηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ με νέες εκδόσεις ομολόγων με 5 νέα, χρονικής διαρκείας 5, 10, 15 και 25 έτη.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου