Η απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου να αναστείλει την αποχή του από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επέτρεψε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «ανεβάσουν» στην επίμαχη πλατφόρμα τα ακίνητα εχόντων πλην… εξαφανισμένων δανειοληπτών. Την αρχή έκανε η Eurobank, εκπλειστηριάζοντας μία μεζονέτα στα βόρεια προάστια, με τιμή εκκίνησης στα 800.000 ευρώ. «Το επίμαχο δάνειο βρίσκεται σε οριστική καθυστέρηση ήδη από τις αρχές του 2013, με τον ιδιοκτήτη να αγνοεί τις όποιες κρούσεις για τυχόν διευθέτηση των οφειλομένων», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο στελέχη της τράπεζας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, που θέλουν σύσσωμη την τραπεζική αγορά να προτίθεται να βγάλει στο σφυρί – σε πρώτη φάση – μεγάλα ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών.
Οπως, ωστόσο, αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank, κ. Νίκος Καραμούζης, δεν υφίσταται καμία άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζιτών, έτσι ώστε να εξαιρούνται από την e-πλατφόρμα οι πρώτες κατοικίες, τα εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα, με πλαφόν τα 300.000 ευρώ. «Υπάρχει μόνο η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μεταγενέστερα οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με νομικές πηγές, η δήλωση αυτή ανοίγει το «παράθυρο» για εκπλειστηριασμό ακινήτων και οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών.
Ο… γεωγραφικός εμπλουτισμός των προς διάθεση ακινήτων δε, αναμένεται να εξαρτηθεί από τις αποφάσεις και των λοιπών Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, αναφορικά με την αναστολή ή μη της αποχής τους από τη διαδικασία. «Την προσεχή Δευτέρα αποφασίζουν οι συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης, ενώ ανά 15ήμερο θα γίνονται συνελεύσεις και στους κατά τόπους Συλλόγους ανά την Ελλάδα», εξηγεί ο συμβολαιογράφος, κ. Θεόδωρος Χαλκίδης. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου υπερψήφισαν τη συμμετοχή τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, με την αίρεση η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο για αυτόφωρες συλλήψεις όσων επιτίθενται σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διάρκεια πλειστηριασμών, όσο και για αλλαγή στο πλαίσιο διεξαγωγής τους.
Στο μικροσκόπιο του SSM
Να… ανεβάσουν ρυθμούς στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να ζητήσουν από τους τραπεζίτες τα στελέχη του SSM. Το γεγονός, άλλωστε, ότι επιλέγουν να έρθουν στην Αθήνα την ίδια ημέρα, κατά την οποία τίθεται σε λειτουργία το e-σφυρί, καταδεικνύει τη σημασία, που αποδίδουν στη διαδικασία, διατηρώντας, ταυτόχρονα, το βλέμμα τους στα stress tests του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εποπτικό όργανο προβλέπεται να ζητήσει από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 με 3.000 e-πλειστηριασμών μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2018, προκειμένου στο κλείσιμο του έτους να έχουν γίνει συνολικά περίπου 18.000 δημοπρασίες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, που, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, συμβαδίζει με τα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου