Το φλέγον ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών -προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης- θα πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, που επανεκκινούν αύριο, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κρούσει, επανειλημμένως, καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περί καθυστέρησης στη διεξαγωγή των λεγόμενων e-πλειστηριασμών. Αλλωστε, η υλοποίηση των άμεσων στόχων που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία κυμαίνονται συνολικά (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) περί τα 105 δισ. ευρώ, κρίνεται επιτακτική για την αποφυγή της τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Υπενθυμίζεται πως οι συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν δεσμευτεί να ανακτήσουν περίπου 11,5 δισ. ευρώ μέσα από ρευστοποιήσεις (δηλαδή πλειστηριασμούς ακινήτων), έως το 2019.
Οπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα πλειστηριασμών θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται από πολυτελείς βίλες και μεζονέτες μέχρι επαγγελματικές στέγες, γραφεία, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα κ.λπ. «Σκυτάλη» θα πάρουν σύντομα φθηνότερα ακίνητα προς υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια σχετική διάταξη, όπου θα περιγράφονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ύψος ακινήτου κ.λπ.
Η διαδικασία
Σε πρώτη φάση, τόσο οι ηλεκτρονικοί όσο και οι φυσικοί πλειστηριασμοί, που θα συνεχιστούν μέχρι η σχετική πλατφόρμα να τεθεί σε πλήρη ισχύ, θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 η πλειονότητα των πλειστηριασμών να γίνεται με την καινούργια, αυτοματοποιημένη, διαδικασία.
Οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ως τιμή εκκίνησης πλειστηριασμού τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Επ’ αυτού, νομικοί κύκλοι, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εξέφρασαν την ανησυχία τους υποστηρίζοντας πως «οι εμπορικές αξίες του ακινήτων, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες, θα υποστούν συμπίεση προς το δυσμενέστερο, όσο θα προχωρά η μαζική εκποίηση των ακινήτων με μη προβλέψιμες συνέπειες για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, για το real estate της χώρας, αλλά ακόμη και τους ίδιους τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Υπογραμμίζεται πως βάσει νόμου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.
Το σχετικό νομοθέτημα προβλέπει, επίσης, πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Αυτή περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΕΤΑΑ-ΤΑΝ), όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και σχετικά έγγραφα.
Οπως έχει κοινοποιηθεί από τραπεζίτες και στελέχη της κυβέρνησης, το πρώτο κύμα θα αφορά σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ
Ο εγγεγραμμένος στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στη σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Ορους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
Η συμφωνία με τους συμβολαιογράφους
Στο μεταξύ, κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι συμφώνησαν προ ημερών αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στα παρακάτω:
• Για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
• Θα συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και η διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας.
• Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής