Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες στο πρώτο «Athens Innovation Festival», που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο (20-22/11), με τη συμμετοχή 60 και πλέον startups, πανεπιστημίων, επιχειρήσεων, επενδυτών κ.λπ.
Η μελέτη για την επιχειρησιακή καινοτομία είχε στόχο να διερευνήσει τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των ανθρώπων σε θέματα όπως η σημασία του όρου καινοτομία για τους Ελληνες σήμερα, το επίπεδο της καινοτομίας στη χώρα μας και τους οικονομικούς/επαγγελματικούς κλάδους που αυτή επιτυγχάνεται περισσότερο, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ενίσχυση της καινοτομίας, το βαθμό στον οποίο το περιβάλλον στην Ελλάδα καλλιεργεί τάσεις προς την καινοτομία, αλλά και το πόση και ποια είναι η σημαντικότητα της καινοτομίας για την έξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας στο μέλλον.
Για την πλειονότητα (43%) των συμμετεχόντων η καινοτομία είναι συνυφασμένη με το νέο, το πρωτοποριακό (π.χ. νέες ιδέες, κάτι καινούργιο, πρωτοποριακές ιδέες, πρωτοτυπία, κάτι μοναδικό, διαφορετικό κ.λπ.), για το 30% συνιστά τεχνολογική, οργανωσιακή, παραγωγική πρόοδο υπάρχοντος προϊόντος, κλάδου ή υπηρεσίας. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι νέες τεχνολογίες, ο νέος τρόπος διεκπεραίωσης, εκτέλεσης προϊόντων και υπηρεσιών, νέες διαδικασίες, μέθοδοι που εξελίσσουν μια υπάρχουσα υπηρεσία, κλάδο ή προϊόν, εφαρμογή εφευρέσεων κ.λπ. Το 12% τη συνδέει με κάτι από το οποίο προκύπτει προσωπικό όφελος (π.χ. νέα βελτιωμένα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες ιδέες για προϊόντα και υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα κ.ά.). Ακόμη, για το 10% ο όρος «καινοτομία» παραπέμπει στην ανάπτυξη, την πρόοδο, την εξέλιξη, τη ριζική αλλαγή, τη μεταρρύθμιση κ.λπ., ενώ για ένα 5% στην ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ο.κ.
Στην 22η θέση στην Ευρώπη η χώρα μας
– Στο ερώτημα: «Πόσο καινοτομεί η Ελλάδα;» η απάντηση είναι αποθαρρυντική. Η χώρα μας έχει από χαμηλό έως μέτριο επίπεδο καινοτομίας. Για την ακρίβεια, είναι στην 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το 84% θεωρεί την Ελλάδα από λίγο έως καθόλου καινοτόμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
– Για τις περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι ισχυρή η σύνδεση της καινοτομίας με την ανάπτυξη. Ως βασικότερο παράγοντα για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας η πλειονότητα υπέδειξε τη διαφάνεια στη λειτουργία του Δημοσίου και των θεσμών (68,3%), ακολούθησαν το σταθερό φορολογικό σύστημα (67,7%), η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών (64,5%), η αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα (61,9%), το δημόσιο χρέος (57,5%), το ισχύον εργασιακό πλαίσιο (52,3%), το καταρτισμένο και εξειδικευμένο/μορφωμένο επιστημονικό προσωπικό (52%), το υγιές τραπεζικό σύστημα (52%) και στην 9η θέση η υποστήριξη της καινοτομίας (44,2%).
– Ενα 79,7% θεωρεί πως ο πιο καινοτόμος τομέας, δηλαδή που λαμβάνουν χώρα περισσότερες καινοτομίες στην Ελλάδα σήμερα, είναι ο ιδιωτικός, ενώ για το 1,9% του δείγματος είναι ο δημόσιος.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
– Σε επίπεδο κλάδων, τα πρωτεία της καινοτομίας έχει αυτός της τεχνολογίας (12,7%). Επονται οι τηλεπικοινωνίες με 12,5% και η πληροφορική με 11,1%, τα τρόφιμα/ποτά (7,4%), ο αγροτικός (6,6%), ο τουρισμός (5,1%) κ.λπ.
– Υψιστη σημασία για την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα προκύπτει πως έχει η οικονομική κρατική ενίσχυση (28,6%) και από εκεί και πέρα το φορολογικό σύστημα (φιλικό και δίκαιο) με ποσοστό 16,1%, η εκπαίδευση/πανεπιστήμια (11,1%), η εξάλειψη της γραφειοκρατίας (7,6%), τα κίνητρα ιδιωτικής πρωτοβουλίας (6,2%), η ανάκαμψη της οικονομίας (5,6%) κ.ά.
– Ενα φιλικό περιβάλλον και δεκτικό στην καινοτομία επισημαίνεται ως σημαντικός παράγοντας από το 64,3% του δείγματος για την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα. Ταυτόχρονα, το 61,8% υποδεικνύει τη σημασία για αυτό το σκοπό του ανθρώπινου δυναμικού.
– Αξιοσημείωτο είναι πως το 68,4% του δείγματος δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά με τα μέτρα υποστήριξης της καινοτομίας, έναντι του 31,6% που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του.
– Το σημαντικότερο μερίδιο στην ενίσχυση της καινοτομίας το έχουν τα πανεπιστήμια (59,5%). Ακολουθούν οι επιχειρήσεις (55,5%), η Ευρωπαϊκή Ενωση (53,8%), ο πολίτης (42,4%), οι οικονομικοί σύνδεσμοι και φορείς (40,3%), η κυβέρνηση (28%) και τα πολιτικά κόμματα (14,3%).
– Το 77,6% του δείγματος απάντησε στο ερώτημα: «Σε περίπτωση που ενισχυθεί η καινοτομία στη χώρα, εσείς πιστεύετε ότι θα έχετε προσωπικό όφελος;» από μάλλον ναι έως σίγουρα ναι.
– Το 83,3% συμφωνεί με την άποψη ότι η ενίσχυση και επιδίωξη της καινοτομίας μπορούν να αποτελέσουν το κύριο όχημα για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να μπει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.
H μελέτη της MRB πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA). Την παρουσίασή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης έκανε ο κ. Δ. Μαύρος διευθύνων σύμβουλος της ΜRB.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου