Στην 187σέλιδη ανάλυσή της, η οποία αξιολογεί το ιστορικό συμμόρφωσης της χώρας με τους όρους διάσωσης, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε πιο ανθεκτική από ό, τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση.
Αν και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξής.
Αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτρέψει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας ύστερα από οκτώ χρόνια, θέτοντας τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές, αναφέρει η έκθεση.