Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα μοιραστεί φέτος μέσα από το υπερπλεόνασμα του 2017, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Θεωρώ ότι το περιθώριο για τη διανομή μερίσματος θα είναι διπλάσιο από αυτό του 2016». Σε δεύτερη ερώτηση αν αληθεύει η εκτίμηση για μέρισμα 1,1 δισ. ευρώ ο υπουργός απάντησε ότι το ποσό αυτό θα είναι το «πάτωμα» και όχι το «ταβάνι» των χρημάτων που θα δοθούν.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι μοιράστηκε μέσω του επιδόματος των 300 ευρώ σε μικροσυνταξιούχους μέρισμα συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.
Το ίδιο γνωστό είναι ότι και πέρσι οι θεσμοί είχαν επισημάνει ότι είναι αντίθετοι στη διανομή έκτακτων επιδομάτων. Μετά την απολογητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2016 για το επίδομα στους συνταξιούχους, οι θεσμοί είχαν δηλώσει ότι η έμφαση για διανομή του υπερπλεονάσματος θα έπρεπε να δοθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών, καθώς επίσης ότι και οι ενισχύσεις θα πρέπει να δοθούν κυρίως μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών ρίσκαρε χθες να φωτογραφίσει και τους δικαιούχους του επιδόματος, αν και δεν ήταν και πολύ ξεκάθαρος.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι υπάρχει βούληση το μέρισμα να διατεθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Σίγουρα, είπε, στους δυνητικούς δικαιούχους είναι οι πολύ φτωχοί, αλλά και σε μεσαία στρώματα, αναφέροντας ενδεικτικά ότι κάποιο κριτήριο μπορεί να είναι ο αριθμός των τέκνων. Τόνισε πάντως ότι ένα μέρος θα δοθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
«Αγκάθια»
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εκτίμησε ότι υπάρχει βούληση και από τους δανειστές για να βρεθούν λύσεις και η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει πολύ τεχνική δουλειά που θα πρέπει να γίνει και πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν κλείσει η αξιολόγηση. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κάποιες συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και συγκεκριμένα νομικά θέματα που δεν ανέφερε…
Τόνισε πάντως ότι βούληση και της ελληνικής πλευράς είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν ξεκινήσει η συζήτηση τον επόμενο χρόνο για το είδος και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους, την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Ηταν επίσης καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι θέλει λύση για την Ελλάδα.
Παραδέχθηκε επίσης ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια είναι υψηλοί, αλλά η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει να επιτευχθούν. Μάλιστα θύμισε ότι εκτός από τα ετήσια πλεονάσματα η ανάπτυξη θα δημιουργήσει και ένα περιθώριο 3,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για φοροαπαλλαγές.
Εξοδος στις αγορές
Τέλος, σχετικά με την επόμενη έξοδο στις αγορές, την τοποθέτησε χρονικά μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης.
«Οι αγορές δεν θέλουν να γίνει μια έκδοση για εντυπωσιασμό αλλά όταν πρέπει ώστε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα. Στο μεταξύ, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες κινήσεις που θα κάνουν τα ελληνικά ομόλογα πιο ελκυστικά», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο σχέδιο για την ανταλλαγή κουρεμένων ομολόγων του PSI με άλλα περισσότερο εμπορεύσιμα και με χαμηλότερο επιτόκιο.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου