Αν και ερευνητικό ενδιαφέρον φέρεται να είχαν εκδηλώσει αρχικά περίπου 35 υποψήφιοι επενδυτές, τελικά μόνο οι 12 κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ στην επόμενη φάση προκρίθηκαν οι 8. Πρόκειται για δύο funds που στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν ήδη ελληνικές εταιρίες του κλάδου, για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στις ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και για funds που έχουν μεν επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά εκτός του συγκεκριμένου κλάδου.
Οι επενδυτές, λοιπόν, που αποκτούν στο virtual data room για τη συλλογή όλων των απαιτούμενων στοιχείων ώστε να προβούν και στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence) και στη συνέχεια στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών -αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους- είναι οι:
1. Amerra Capital Management LLC, το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη που το 2016 εξαγόρασε την εταιρία Ανδρομέδα από την Global Finance.
2. Diorasis, το ελληνικών συμφερόντων fund που εξαγόρασε πριν από περίπου 3 χρόνια προχώρησε στην απόκτηση της εταιρίας Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος.
3. Cooke Group, ο καναδικός όμιλος ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Σκοτία.
4. Oaktree Capital Management, το αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται στον εγχώριο τουριστικό τομέα μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Sani S.A. Ikos S.A.
5. HIG Capital, το αμερικανικό fund που έχει εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.
6. Rhone Capital, το αμερικανικό fund με έδρα στη Νέα Υόρκη.
7. Tinicum Inc., το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο.
8. Duet Group, το διεθνές fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Credicom.
Οι υποψήφιοι επενδυτές που πέρασαν στην επόμενη φάση είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές και για τις δύο εταιρίες. Μάλιστα, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, και η Νηρέας και η Σελόντα θα περάσουν στον έλεγχο του ίδιου ιδιοκτήτη, ο οποίος έπειτα θα τις συγχωνεύσει σε μία κοινή εταιρία.
Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ της Σελόντα (εξαγόρασαν το 82% των μετοχών της διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ) και της Νηρέα (απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια ύψους 58,6 εκατ. ευρώ). Συνολικά, οι δανειακές υποχρεώσεις των τεσσάρων εταιριών του κλάδου (Σελόντας, Νηρέας, Δίας και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες) ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.
Πάντως, παρά τον υπέρογκο δανεισμό τους, οι επιχειρήσεις των ιχθυοκαλλιεργειών προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών ομίλων, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι εταιρίες αυτές εξάγουν το 85% της παραγωγής τους, κυρίως, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε μικρότερο ποσοστό στη Β. Αμερική.
Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στην Ε.Ε., παράγοντας το 17,8% του όγκου και το 15,4% της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής. Τα βασικά είδη που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι η τσιπούρα και το λαβράκι και αντιπροσωπεύουν το 98% του όγκου και το 99% της αξίας των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το 2015, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, η παραγωγή τους έφτασε τους 115.000 τόνους με συνολικό κύκλο εργασιών στα 600 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017
● ΝΗΡΕΑΣ: Ρεκόρ πωλήσεων παρουσίασε η Νηρέας στο α’ εξάμηνο του 2017 φτάνοντας τα 102 εκατ. ευρώ έναντι 95,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αύξηση 6,9%. Οι πωλήσεις του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας αυξήθηκαν κατά 7,6% και αντιστοιχούν στο 91,7% των συνολικών πωλήσεων. Οι εξαγωγές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% των πωλήσεων, ανήλθαν σε 81,6 εκατ. ευρώ με άνοδο 5,7%, ενώ το EBITDA βελτιώθηκε κατά 6,3 εκατ. ευρώ από αρνητικό (1 εκατ. ευρώ) το α’ εξάµηνο του 2016 σε 5,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2017. Εντυπωσιακή ήταν και η μείωση των ζημιών κατά 60% στα 2,6 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Ωστόσο, το λειτουργικό EBITDA περιορίστηκε σε 2,8 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ το 2016 λόγω της µείωσης της τιµής πώλησης της τσιπούρας σε σχέση µε το πρώτο εξάµηνο του 2016.
Παράλληλα η Νηρέας, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Αντώνης Χαχλκάκης, «ξεκίνησε την εφαρµογή του στρατηγικού της σχεδιασµού για την είσοδο σε νέες αγορές και την ανάπτυξη καινοτόµων προϊόντων µε στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς και της κερδοφορίας της».
● ΣΕΛΟΝΤΑ: Ανοδικά κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σελόντα στο α’ εξάμηνο του έτους ανερχόμενος στα 87,9 εκατ. ευρώ με αύξηση 6,7%. Σε επίπεδο παραγωγής ιχθύων, η οποία αποτελεί το 91% των πωλήσεων, η αύξηση των ποσοτήτων ανέρχεται σε 13,2% και της αξίας των πωλήσεων κατά 10,5%.
Το EBITDA του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασε ζημίες ύψους 13,9 εκατ. ευρώ, το οποίο οφείλεται, κυρίως, σε δύο παράγοντες. Αφενός στη μειωμένη ανάπτυξη βιομάζας των ιχθύων, η οποία είχε προβλεφτεί σε σημαντικό βαθμό, και αφετέρου στην πτώση των τιμών της τσιπούρας, εξέλιξη που επηρεάζει τα έσοδα και κατά συνέπεια έχει επιπτώσεις στο EBITDA.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Σελόντα, «η συνεχιζόμενη αύξηση των πωλήσεων, η προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου του ομίλου και η βελτιωμένη ανάπτυξη της βιομάζας κατά το δεύτερο εξάμηνο θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχουν προκύψει από τη μείωση της τιμής της τσιπούρας».
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από το ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής