Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναμένονται ταχύτατες υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις όποιες… αριστερές «κόκκινες γραμμές» απέμειναν σε μείζονα θέματα της ατζέντας της τρίτης αξιολόγησης, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενέργειας και της αγοράς εργασίας.
Τα θέματα αυτά άλλωστε φαίνεται ότι αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα Π. Καρβούνης.
Σε μία εβδομάδα
Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα έλθουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν περίπου μία εβδομάδα, αποκάλυψε εξάλλου ο κ. Καρβούνης, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδος θα δημοσιοποιηθούν στις 9 Νοεμβρίου, οπότε και θα επισημοποιηθεί, ουσιαστικά, η «απάντηση» των ευρωπαϊκών θεσμών στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και στην εκτίμησή του ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με την κ. Λαγκάρντ το περασμένο Σάββατο συμφωνήθηκε ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου, για να τεθεί μετά επιτακτικά το θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και πιστεύει ότι ως τότε θα έχει τελειώσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία», τόνισε πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι είναι εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τον Φεβρουάριο κι ότι θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
Επαφές
Ο Ελληνας υπουργός είχε δύο τύπου επαφές στην έδρα του ΔΝΤ: Συναντήθηκε με επενδυτές, ενώ είχε και πολιτικού περιεχομένου συζητήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος μαζί με τους κ.κ. Χουλιαράκη και Χαρίτση συναντήθηκαν με ομάδες επενδυτών. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκαν αρμόδιες πηγές, οι ερωτήσεις των επενδυτών «δεν ήταν επιθετικές αλλά διευκρινιστικές».
Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων των ΗΠΑ Ντέιβιντ Μάλπας. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μάλπας είπε στον κ. Τσακαλώτο πως το ΔΝΤ «καλά κάνει και πιέζει για το χρέος». Παράλληλα, υποσχέθηκε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει και αυτή από την πλευρά της τη Γερμανία για το εν λόγω ζήτημα.
Η ελληνική πλευρά είχε ως στόχο να εξασφαλίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει τρικλοποδιές στην πορεία της αξιολόγησης αλλά και να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει «το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκαν στη «σκιά» δηλώσεων της Κρ. Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει άλλα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς εκτιμά ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος. Το Ταμείο διατυπώνοντας αυτή τη θέση φέρεται να «πετά το μπαλάκι» στην Ευρώπη για να αναπροσαρμόσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα του 3,5% του ΑΕΠ και να προχωρήσει στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου