Με δεδομένη την επιδείνωση του κλίματος (επιτόκιο 10ετούς στο 5,6% χθες από 5,35% στα τέλη Ιουλίου) και τα προβλήματα «με το καλημέρα» της τρίτης αξιολόγησης, η προσπάθεια για πλήρη έξοδο στις αγορές φαίνεται ότι μπαίνει προς το παρόν σε αναμονή. Μάλιστα, με βάση δηλώσεις που έγιναν στο Reuters από Ελληνα αξιωματούχο, τα επόμενα βήματα θα είναι πολύ προσεκτικά.
Ο σχεδιασμός
Το περίγραμμα του σχεδίου προβλέπει ότι θα υπάρξει έκδοση νέων ομολόγων αναφοράς με ανταλλαγή (swap) παλιών εκδόσεων που «κουρεύτηκαν» μετά το PSI τo 2012. Διαθέσιμες υπάρχουν συνολικά 20 εκδόσεις με διάρκεια από 7 έως και 30 χρόνια με πολύ χαμηλή ρευστότητα (οι μεγαλύτερες εκδόσεις δεν ξεπερνούν τα 3,2 δισ. ευρώ) συνολικού ύψους 62,4 δισ. ευρώ που δίνουν τοκομερίδιο 2%. Το χαμηλό επιτόκιο των «παλαιών» αυτών ομολόγων είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια νέα έκδοση.
Τούτο διότι μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές το 2012 για κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 75% είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να πάρουν μέρος των χαμένων ζητώντας υψηλότερα επιτόκια για να συμμετέχουν στις νέες εκδόσεις αυξάνοντας τις υποχρεώσεις χρέους. Αυτό από μόνο του απαιτεί τη συναίνεση των δανειστών και προηγουμένως το επιτυχημένο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Με βάση το σχεδιασμό, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς κάποιες από τις παλιές εκδόσεις θα συγχωνευτούν σε 4 ή 5 νέες εκδόσεις ομολόγων αναφοράς στις οποίες θα υπάρχουν και επανεκδόσεις.
Η λογική της συγχώνευσης είναι η Ελλάδα να επανέλθει στο δανεισμό από την αγορά με ομόλογα σχετικά υψηλής ρευστότητας με διαφορετικές διάρκειες και με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια.
Στον πάγο τα σχέδια του υπ. Οικονομικών για πλήρη έξοδο. Στο τραπέζι τώρα η έκδοση swap
Παράγοντες
Η ομαδοποίηση και οι νέες εκδόσεις είναι αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ αλλά είναι σαφές ότι βάση θα αποτελέσει η ομαλή πρόοδος του προγράμματος και κάτι πιο σαφές για την ελάφρυνση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι και πολύ πιθανό. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα ώστε οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερα επιτόκια και να μην επηρεάσουν αρνητικά τη δυναμική του χρέους.
Πάντως χρονικά οι νέες εκδόσεις τοποθετούνται -αόριστα ακόμη- είτε προς το τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του 2018 αν και, όπως τονίζουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, πυξίδα θα αποτελέσει η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και οι συζητήσεις που θα γίνουν εκεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Απαισιόδοξη και η Citigroup
Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά έριξε χθες η Citigroup με την εκτίμησή της για λήψη νέων μέτρων και για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος.
Το θέμα είχε ανοίξει αρχικά ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσκοβισί, συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις και πιο εύγλωττα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του EWG κ. Τόμας Βίζερ.
Η έκθεση της τράπεζας σημειώνει την επαναφορά μέρους της εμπιστοσύνης μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο και την ανάκαμψη της οικονομίας κυρίως λόγω του τουρισμού. Τονίζει ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος είτε επέκτασης του σημερινού Μνημονίου μέχρι και το 2020 είτε σύναψης νέου Μνημονίου.
Για τις αναπτυξιακές προοπτικές του 2017, η Citi προχώρησε σε μικρή αναβάθμιση των εκτιμήσεων, προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 0,9% του ΑΕΠ (από 0,7% του ΑΕΠ πριν), ενώ ανοδικά αναθεώρησε και την ανάπτυξη του 2018 στο 1,2% από 1,1% του ΑΕΠ. Στο κομμάτι της αγοράς εκτιμά ότι θα υπάρξει επιδείνωση στα ομόλογα, αφού προβλέπει ότι οι αποδόσεις του 10ετούς θα αυξηθούν από το 6,2% φέτος στο 7,04% το 2018, στο 7,63% το 2019, στο 8,21% το 2020 και το 8,45% το 2021.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 πιθανότατα θα εμποδίσουν το ΑΕΠ να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2018, ενώ η περιορισμένη εγχώρια ρευστότητα και τα capital controls θα εξακολουθήσουν να αποτελούν εμπόδιο, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου