Κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε στην ουσία την παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης με τις αποφάσεις για τη συνέχιση του QE να παραπέμπονται για συνεδρίαση της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου προαναγγέλλοντας παράλληλα και τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη.
Σημείο αναφοράς για τις δηλώσεις Ντράγκι είναι η ανατιμητική πορεία του ευρώ που μειώνει το περιθώριο για οριστική καταπολέμηση του αποπληθωρισμού μέσω της θεμιτής αύξησης του ευρωπληθωρισμού κοντά στο 2%. Οπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, οι μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών.
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
Μάλιστα εξαιτίας της ανόδου του ευρώ η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό ο οποίος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα (κατά 0,10%) σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι συντρέχουν οι λόγοι παράτασης της νομισματικής χαλάρωσης που εκδηλώνεται από την ΕΚΤ με τις μηνιαίες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων με στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας και την άνοδο του επιπέδου του πληθωρισμού κοντά στο ψυχολογικό όριο του 2%.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ντράγκι απέρριψε το ενδεχόμενο η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να δημιουργήσει φαινόμενο «φούσκας» για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη. Παράλληλα, όμως, λόγω του «σκληρού» ευρώ ο κ. Ντράγκι ανέβασε προς τα πάνω τον πήχυ για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.
Η αξιολόγηση
Την ίδια ώρα όμως η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης από τη Δευτέρα με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με στόχο να ξεκινήσει η προεργασία για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Το κλίμα στο οποίο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έδωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηessische / Niedersächsische Allgemeine (HNA) ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγοράς δήλωσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση εμμείνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος του προγράμματος ESM και πέρα από αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα αφήσει πίσω την κρίση και θα μπορέσει να ξαναχρηματοδοτηθεί στην αγορά».
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου