Η ελληνική πλευρά προσδοκά τη σύντομη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όμως η εκπλήρωση της προσδοκίας αυτής θεωρείται από τώρα μια πολύ δύσκολη υπόθεση δεδομένων των δύσκολων πολιτικά αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για τις απεργίες και τα κοινωνικά επιδόματα.
Με την πλάτη στον τοίχο
Η διαδικασία προετοιμασίας της τρίτης αξιολόγησης ξεκινά σήμερα σε επίπεδο EuroWorking Group, όπου αναμένεται να διενεργηθεί μια πρώτη καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που απομένουν έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος του τρίτου Μνημονίου.
Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο EWG με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έπεσε σε «νάρκη» και το οικονομικό επιτελείο δυσκολεύεται να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των υπουργείων, ώστε να πληρωθούν κοινωνικά επιδόματα (τέκνων κ.ά.) από την 1η-1-2018. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λείπουν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
Αύριο, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί ενώ από την επόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Μιλά για σκάνδαλο
Πάντως, δύο εικοσιτετράωρα προτού συναντήσει στις Βρυξέλλες τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της χώρας μας, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη πως το ελληνικό πρόγραμμα «είναι σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες»!
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «είναι σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι είναι σκανδαλώδες το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο τη μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».
Προαπαιτούμενα
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 95 από τις 113 εκκρεμείς προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου. Στις σημαντικότερες από τις 95 αυτές δράσεις περιλαμβάνονται:
• Η σύνταξη κειμένου με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση του μηχανισμού είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ με τον μηχανισμό είσπραξης της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του 2017.
• Ο επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τα νέα δεδομένα του νόμου 4387/2016.
• Η ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων.
• Η προσαρμογή των τιμολογίων ΥΚΩ κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ ώστε το έλλειμμα της ΔΕΗ να καλυφθεί όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
• Η εκτέλεση της πρώτης άσκησης αξιολόγησης στο Δημόσιο.
• Η ευθυγράμμιση των επιδομάτων για τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.
• Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για το επίδομα στέγασης.
• Η εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας μέσα στον Σεπτέμβριο.
• Ο εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων μέσα στον Οκτώβριο.
• Η νομοθέτηση διάταξης που θα προβλέπει ότι για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η ψήφισή της από το 50% τουλάχιστον των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
• Η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο.
• Η μεταρρύθμιση των αναπηρικών επιδομάτων.
• Η μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου