Παρά το κύμα επικοινωνιακής αντεπίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητοι Ελληνες, στήνοντας σκηνικό επιστροφής στην κανονικότητα, η κοινωνία εξακολουθεί να περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας.
Η αποτύπωση, δε, της γενικότερης απαισιοδοξίας, όπως καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, δεν είναι το μόνο ράπισμα που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου. Μεγαλύτερο όσον αφορά στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, για να θέσει ανάχωμα στη δημοσκοπική του κατρακύλα, είναι το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, με το… άρωμα της σχεδόν καθολικότητας στο συγκεκριμένο πεδίο να δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, νέους τριγμούς στο οικοσύστημα της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η συντριπτική πλειονότητα (το 98% από 97% το φθινόπωρο του 2016) χαρακτηρίζει «κακή» την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που έχουν οι Ελληνες στην κυβέρνηση, οι αρνητικές απαντήσεις φτάνουν το 88%, με μόλις 11% να απαντά ότι τείνει να την εμπιστευτεί.
Πέρα από τα εμφατικά καμπανάκια της κοινωνίας, βαριά στο Μέγαρο Μαξίμου ηχούν όσα αναφέρει σε νέα έκθεσή της η επενδυτική τράπεζα JP Morgan, η οποία ουσιαστικά δείχνει το δρόμο προς ένα τέταρτο Μνημόνιο, σε περίπτωση που η χώρα δεν βγει ξανά και ξανά στις αγορές. Την ώρα που ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει στο επίκεντρό του την προώθηση της κατά τους μαξιμινούς θετικής ατζέντας του νομοθετικού έργου και των πρωτοβουλιών της κοινωνικής πολιτικής, η JP Morgan εστιάζει στις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μέχρι το 2020 και αποτυπώνει το… Γολγοθά που ανοίγεται στον ορίζοντα.
Οπως σημειώνει η επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και πέντε δισεκατομμύρια το 2020. Για να πραγματοποιηθεί μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες, σχολιάζει η JP Morgan και προειδοποιεί πως εάν η χώρα μας αποτύχει να το πράξει, τότε θα οδηγηθεί σε τέταρτο Μνημόνιο.
Η συγκυβέρνηση, πάντως, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βιώνει συνθήκες πλήρους απομόνωσης εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, καθώς στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου της ανώτατης εκπαίδευσης αποτυπώθηκε (για ακόμα μία φορά) η συμπόρευση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες ορθώνουν διαχωριστικές γραμμές με το οικοδόμημα των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.
Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι στράφηκαν αυτή τη φορά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την Παιδεία, ενώ κοινή είναι η οπτική και στο μείζον ζήτημα της διερεύνησης των… έργων και των ημερών του πρώτου εξαμήνου του 2015, στον απόηχο των απανωτών αποκαλύψεων του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Οι δυσκολίες που έχει ο πρωθυπουργός δεν προέρχονται τόσο από την αντιπολίτευση όσο από τις άτοπες υποσχέσεις τις οποίες είχε δώσει προεκλογικά και είναι εδώ και τον εκδικούνται. Αυτό προκύπτει σε μια σειρά από ζητήματα. Ο… ελέφαντας είναι πάντα μέσα στο δωμάτιο των υποσχέσεων και της δημαγωγίας… Οι συνέπειες των πειραματισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι εδώ και πληρώνονται. Με τα δύο Μνημόνια που ακολούθησαν, με τα capital controls, με τη διαρκή λιτότητα. Για αυτό ζητάμε Εξεταστική. Για μια περίοδο που απασχόλησε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Δεν είναι συζήτηση για το παρελθόν. Είναι συζήτηση για το παρόν. Για την καθημερινότητα», επισήμανε (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Την ίδια στιγμή, μία αναφορά της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 νέες θέσεις εργασίας, αποτέλεσε… κόκκινο πανί για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εξαπέλυσε πυρά, με τον αρμόδιο αναπληρωτή τομεάρχη του κόμματος, Θόδωρο Καράογλου, να κάνει λόγο για «μνημείο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας, η κ. Αχτσιόγλου κούνησε προκλητικά, για ακόμη μια φορά, το δάκτυλο προς τους ανέργους και τους εργαζόμενους… Θα ήταν φρονιμότερο για την ίδια να κάνει την αυτοκριτική της για το κακό που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ σε χιλιάδες εργαζόμενους και να απαντήσει επιτέλους για την απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Για την κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων. Για την απώλεια δύο μισθών όλων των εργαζομένων εξαιτίας των διαδοχικών μειώσεων του αφορολόγητου ορίου μέσα από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο. Για τις ομαδικές απολύσεις με απλή τρίμηνη προειδοποίηση… Καλό θα ήταν να πει και τι απέγιναν οι περίφημες προεκλογικές υποσχέσεις για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, κατάργηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας σε όλους και πολλά άλλα που διέγραψε, την επομένη της υπουργοποίησής της», τόνισε ο κ. Καράογλου.
Δημήτρης Γκάτσιος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου