Πρόκειται για ποσό 35 και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους αντίστοιχα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους, τότε, δεν υποχρεούνταν στην καταβολή του τέλους, όπως ισχύει για τα μετέπειτα προγράμματα.
Σύμφωνα με την Εταιρία Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων (ΕΚΧΑ) Α.Ε., μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά, στους εν λόγω ιδιοκτήτες, τα «ραβασάκια» για την πληρωμή των τελών κτηματογράφησης 35 και 20 ευρώ ανά ιδιοκτησία που δήλωσαν στο πρώτο πρόγραμμα. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ, με τους κωδικούς του TAXIS που διαθέτουν για τον προσωπικό τους λογαριασμό στην εφορία, για να πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης στις τράπεζες που συνεργάζονται με την ΕΚΧΑ.
Σοβαρό όμως πρόβλημα προκύπτει για όσους δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους στα προγράμματα κτηματογράφησης, καθώς θα θεωρηθεί ότι η ιδιοκτησία είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
*Για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης των ετών 1997-1999, που κηρύχθηκαν δηλαδή υπό κτηματογράφηση πριν από τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006, η προθεσμία διόρθωσης ορίζεται σε δώδεκα έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και σε δεκατέσσερα έτη για τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα με τα παλαιά προγράμματα υπολογίζονται σε 200.000, από τα οποία εκτιμάται ότι 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η πλειονότητα (άνω του 70%) αυτών ανήκουν στο Δημόσιο.
*Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση μετά τη δημοσίευση και έναρξη ισχύος του ν.z3481/2006 (νέα προγράμματα κτηματογράφησης με έναρξη το 2008), η προθεσμία διόρθωσης ορίζεται σε 5 έτη για τους κατοίκους εσωτερικού και σε 7 έτη για το Ελληνικό Δημόσιο, του μόνιμους κατοίκους εξωτερικού και τους εργαζόμενους μόνιμα στο εξωτερικό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου