Παρότι χαιρέτισε την απόφαση του Eurogroup όπου καταγράφηκε «κάποια πρόοδος» για το χρέος όπως χαρακτηριστικά είπε πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις».
Η κυρία Βελκουλέσκου σχολίασε επίσης αρνητικά το ύψος και τη διάρκεια των πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. «Η διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% ή ακόμη και 2% για δεκαετίες (…) απλά δεν είναι ρεαλιστική» ανέφερε. Μεταξύ άλλων επέμεινε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει ανάπτυξη πάνω από 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% μακροπρόθεσμα». Είπε επίσης ότι υπάρχουν προβολές που δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο ως το 2060 με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού και ότι αυτό δείχνει μια αρνητική τάση στην ανάπτυξη.
Να μην αλλάξουν τα εργασιακά
Οπως και τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς συχνά «σκαλώνουν στη φάση της εφαρμογής». Η ίδια έδωσε βάρος στην επιθετική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή».
Σύμφωνα με το protothema.gr, πέραν των αναφορών στην ανάγκη απελευθέρωσης στις αγορές προϊόντων η κυρία Βελκουλέσκου υπερασπίστηκε τη θέση του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας ούτε μετά το 2018.
Διάλογος με Παπαδημητρίου
«Είναι δύσκολο να διατηρείς μοντέλα που να προβλέπουν την ανάπτυξη για 45 χρόνια, είναι τουλάχιστον αβέβαιη αυτή η πρόβλεψη» απάντησε στην κυρία Βελκουλέσκου ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα έλεγε όχι σε μια παρέμβαση για το χρέος σαν αυτή που προτείνει το ΔΝΤ αλλά θύμισε στην κυρία Βελκουλέσκου ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεννοηθεί και με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Αμέσως μετά η κυρία Βελκουλέσκου ανταπάντησε ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 1% αλλά ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι δημογραφικοί παράγοντες. Σημείωσε επίσης ότι η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, ότι χρειάζονται και τα δύο (χρέος και μεταρρυθμίσεις) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι συζητείται σήμερα.
Βλέπει αγορές χωρίς QE
Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη 2% και τόνισε όπως και ο κ. Χουλιαράκης ότι υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές χωρίς το QE.
«Η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου και έκανε ειδική αναφορά στην εθνική αναπτυξιακή τράπεζα την οποία μνημονεύει το ανακοινωθέν του Eurogroup.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι το νέο μοντέλο της οικονομίας προβλέπει την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από ιδιώτες στη χώρα με στόχο τη μείωση της ανεργίας.