Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στο ηλεκτρονικό σύστημα Τaxis, καθώς οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 13 ημερών. Εάν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικές υποχρεώσεις που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθει.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής (16/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,1 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη δήλωσή του. Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα μη αντιμετωπίσιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οδηγείται στην παράταση των προθεσμιών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τους λογιστές οι οποίοι τη ζητούν μετ’ επιτάσεως.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 3.084.814 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Οι 1.163.409 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 37,71% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,051 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 903 ευρώ.
• Οι 500.153 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,21% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 163,23 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 326 ευρώ.
Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν.
• Οι 1.142.252 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχους και μισθωτούς οι υποχρεώσεις των οποίων καταβάλλονται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,07% του συνόλου.