Έτσι το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Euro Working Group με φυσική παρουσία που θα γίνει την Πέμπτη στη Σλοβενία με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη. Ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου το EWG θα εξετάσει την πρόοδο για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τη λίστα των 140 συνολικά δράσεων για να δώσει το πράσινο φως για τη δόση.
Στο μεταξύ, με έκδηλη αμηχανία πορεύονται πλέον προς το ορόσημο της 15ης Ιουνίου και το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων, που καθιστούν σαφές πως το τοπίο γύρω από το χρέος και την ένταξη της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει θολό, κρατούν σε περιδίνηση το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που έχουν να απαντήσουν πλέον σε ένα δίλημμα υπαρκτό. Διεκδίκηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έως το τέλος, αλλά με τον κίνδυνο να επαναληφθεί το χαοτικό σκηνικό του πρώτου εξαμήνου του 2015 ή στροφή για πολλοστή φορά στην αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα υποστείλει ακόμα μία σημαία του κυβερνητικού στρατοπέδου;
Οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως για παράδειγμα του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλέκου Φλαμπουράρη, αν μη τι άλλο κατεβάζουν αισθητά τον πήχυ των προσδοκιών. «Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, παρότι κάποια από αυτά είναι σκληρά…
Η κυβέρνηση ανάμεσα στη σύγκρουση ΔΝΤ και Σόιμπλε προσπαθεί να πετύχει μια λύση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η σύγκρουση δεν βοηθά την πατρίδα μας, παρ’ όλα αυτά εμείς επιδιώκουμε και ελπίζουμε», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας όσο το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στην προοπτική να περάσει χωρίς αποτέλεσμα ακόμα ένα Eurogroup κρατάει πάντα ως Plan Β την πολιτική λύση και τη Σύνοδο Κορυφής, με το όλο μοτίβο των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων να τίθεται επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.
Ασφυκτικό πλαίσιο
Crash test στους μισθούς της Ευρώπης - Που βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
Στον απόηχο των αναθεωρημένων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία η συγκυβέρνηση υποδέχθηκε… μετά βαΐων και κλάδων, βλέποντας από πίσω τους μία πρόσκαιρη επικοινωνιακή ανάσα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να πορευθεί το Μαξίμου είναι εξόχως ασφυκτικό. Χαρακτηριστική της δεινής θέσης του κυβερνητικού περιβάλλοντος ήταν μία ανάρτηση του πρωθυπουργού στην προσωπική του σελίδα σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επέλεξε να κινηθεί στην πεπατημένη των επιθέσεων σε αντιπολίτευση και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ελληνική οικονομία δείχνουν, για το πρώτο τρίμηνο του 2017, ανάπτυξη 0,4% αντί για την ύφεση 0,5%, που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα.
Τότε η αντιπολίτευση είχε επιλέξει, για μια ακόμη φορά, να επενδύσει στην καταστροφολογία. Ανακοινώσεις, πρωτοσέλιδα, ειρωνικά tweets, φραστικές επιθέσεις έστησαν το σκηνικό ενός μικρού πανηγυριού για τη διαφαινόμενη, τότε, αδυναμία ανάκαμψης της οικονομίας. Πανηγύρι και χαρά για την αδυναμία της χώρας… Σήμερα που η εικόνα είναι καθαρά θετική, σιωπή… Ούτε πανηγύρι ούτε χαρά. Μόνο μεμψιμοιρία, χαιρεκακία και εμφανής στοίχιση ορισμένων κυριακάτικων πρωτοσέλιδων τίτλων με τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, σε σχέση με το χρέος», έγραψε ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που η σεναριολογία περί ενός συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κατ’ ιδίαν συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης καλά κρατεί. Και τροφοδοτείται από την όψιμη τακτική του πρωθυπουργού να βαφτίζει τώρα την έξοδο από την κρίση ως «εθνικό στόχο», όταν ο ίδιος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθετε συνεχή αναχώματα στην όποια προσπάθεια συναίνεσης και συνεννόησης.
«Η διεκδίκηση μιας οριστικής διεξόδου από την κρίση, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης, μετά από επτά χρόνια ύφεσης και σκληρής προσαρμογής, δεν αφορά απλά τον πολιτικό στόχο μιας κυβέρνησης ή την προοπτική μιας κυβερνητικής θητείας. Αφορά το μέλλον του τόπου. Δεν είναι πολιτικός στόχος. Είναι εθνικός στόχος», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του στο facebook.
Απαισιοδοξία
Τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν γύρω από μία λύση-πακέτο στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έριξε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που έδειξε πως η συγκυβέρνηση πηγαίνει με… μικρό καλάθι στις Βρυξέλλες, παρά το πανηγυρικό κλίμα που καλλιέργησε τις ημέρες μετά την ψήφιση των μέτρων-λαιμητόμο. «Εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση που να περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους.
Είναι κάτι τέτοιο πιθανό; Η μέχρι τώρα κινητικότητα που έχει υπάρξει δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως μένει να δούμε, διότι πολλές φορές έστω και για λόγους τακτικής πριν ολοκληρωθεί μια συμφωνία κάθε πλευρά φροντίζει να είναι ως ένα βαθμό ή να φαίνεται πιο σκληρή. Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε εκ μέρους της χώρας μας και με βάση αυτή την επιδίωξη θα κινηθούμε, πηγαίνοντας αν χρειαστεί και στη Σύνοδο Κορυφής», σημείωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Πάνος Σκουρλέτης, σκιαγραφώντας δρόμο στρωμένο με αγκάθια για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μήνες τώρα χάνει ορόσημα και αφηγήματα, κρατώντας την πραγματική οικονομία σε μαύρη τρύπα και, κυρίως, χωρίς ίχνος στρατηγικής από την κρίση.