«Τροχοδρομεί» υπό την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας και της μη ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ το deal μεταξύ κυβέρνησης και των αναδόχων του διαγωνισμού για την έκταση του Ελληνικού. Στην υπογραφή του μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξίας επενδυτών με επικεφαλής τη Lamda Development προχώρησαν χθες το απόγευμα οι δύο πλευρές.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το μεσημέρι η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τους επενδυτές θα συνεχιστούν με τελική ημερομηνία τη 16η Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, θα επιδιώξει να διευρύνει τις επενδύσεις με δημόσιο όφελος, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, και να επαυξήσει το «πράσινο» με ταυτόχρονη μείωση της δόμησης. Το παράδοξο εδώ είναι ότι ουδείς περίμενε πως η κυβέρνηση θα πανηγύριζε για την υπογραφή μιας σύμβασης που είχε αμφισβητήσει τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης.
Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Στέργιος Πιστιόρλας, δήλωσε τα εξής:
«Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο.
Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη».
Για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωσή της η Lamda Development υπογραμμίζει: «Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη». Μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων».
Το MοU
Μολονότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες, το MoU προβλέπει αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του επενδυτικού σχήματος.
Μεταξύ άλλων αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέραν των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.
Ακόμη συμφωνήθηκε ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση.
Επίσης ο επενδυτής αναλαμβάνει τη συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50% στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης/προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου. Η αύξηση το πρασίνου της έκτασης προκύπτει ως εξής:
1. Μητροπολιτικό Πάρκο Πράσινου και Αναψυχής 2.000.000 τ.μ. κοινόχρηστο και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους και με συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γύρω περιοχές και την παραλία.
2. Επιπλέον χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600.000 τ.μ.
3. 300.000 τ.μ. για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα (π.χ. για μεταφορά στο ακίνητο του Ελληνικού εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές και περιοχές του Λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).
Ως εκ τούτου, ακόμη υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού που εκτιμάται ότι θα έχουν διευκρινιστεί μέχρι το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι το καταβλητέο τίμημα για το Ελληνικό διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία να έχει καταθέσει τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας 2 ετών ύψους 30.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το MOU, η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού Τιμήματος Αγοράς Μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018 (αρχικά προβλεπόταν η καταβολή έως το 2022). Ταυτόχρονα ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.
Πάντως, παρότι η υπογραφή του MoU αποτελεί επιτυχία ως προς το σκέλος της υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης, όμως, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο Νοέμβριος του 2016 θα ήταν ο μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινούσαν οι εργασίες ανάπλασης της έκτασης. Πλέον, θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο απλώς θα καθαρογραφούν οι τελικοί όροι της συμφωνίας.
Χάρης Ντιγριντάκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»