Σε αυτές τις ηλικίες, τα περιστατικά μετωποκροταφικής άνοιας και Αλτσχάιμερ είναι περίπου μισά μισά. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στο Αλτσχάιμερ, έτσι και στη μετωποκροταφική άνοια συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο “σκουπίδι” που δεν είναι το αμυλοειδές, αλλά άλλες ουσίες. Παλαιότερα, η μετωποκροταφική άνοια λεγόταν και νόσος του Pick.
Τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας είναι τριών ειδών: Καταρχάς μπορεί να εκδηλωθεί με συμπεριφορική μορφή. Ο ασθενής, σύμφωνα με όσα εξηγεί στο eleftherostypos.gr ο κ. Σκαρμέας, δεν ξεχνά αλλά έχει κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά. Μπορεί να εκδηλώνει παιδικότητα, να είναι απαθής, να έχει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η δεύτερη περίπτωση είναι η πρωϊούσα μη ρέουσα αφασία που έχει σχέση με το λόγο. Ο ασθενής δυσκολεύεται στο λόγο και είναι σα να τραυλίζει. Η τρίτη μορφή της μετωποκροταφικής άνοιας είναι σημασιολογική. Χάνεται, δηλαδή, η σημασία των λέξεων. “Μπορεί να βλέπεις ένα ψαλίδι και να μην καταλαβαίνεις ότι είναι ψαλίδι”, σημειώνει ο καθηγητής νευρολογίας.
Οπως εξηγεί ο ίδιος, όλα τα παραπάνω ισχύουν στην έναρξη της νόσου. Σε προχωρημένο στάδιο η απώλεια μνήμης είναι το κυρίαρχο χαραρακτηριστικό και αυτό που επικρατεί. Για το λόγο αυτό είναι δυσδιάκριτες οι μορφές της άνοιας όσο προχωράνε και εξελίσσονται. Οσον αφορά στην αντιμετώπιση της μετωποκροταφικής άνοιας, δεν υπάρχει θεραπεία για ίαση, όπως άλλωστε και για τις άλλες μορφές άνοιας. Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ υπάρχουν φάρμακα για την επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου, ενώ στη μετωποκροταφική άνοια δίνεται αγωγή για τα επιμέρους συμπτώματα όπως για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς του ασθενούς.
ΕΟΔΥ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης τις γιορτές των Χριστουγέννων
“Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση της αφασίας του Μπρους την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια. Δυστυχώς, οι προκλήσεις με την επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι επώδυνο, είναι ανακούφιση που επιτέλους έχουμε μια σαφή διάγνωση. Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για τη νόσο, μια πραγματικότητα που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οικογένεια του Μπρους Γουίλις την περασμένη εβδομάδα όταν και έκανε γνωστή τη διάγνωση για τον γνωστό ηθοποιό.
Μάστορας – Καληφώνη: Τέλος το κρυφτό – Είναι επίσημα μαζί [Βίντεο]