Γράφει η Ειρήνη Παναγοπούλου Κλινική Ψυχολόγος/Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας
Bραχυκυκλώνονται συστήματα του εγκεφάλου, καθιστώντας όχι μόνο εθιστική την παρακολούθηση, αλλά υπονομεύουν την ασφαλή προσκόλληση, την αμοιβαία σχέση και την οικειότητα.
Σύμφωνα με τον Δρ Victor B. Cline, ψυχοθεραπευτή στο Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, (σε περισσότερο από 90% των ασθενών του), η πορνογραφία μπορεί να αποτελεί μια διευκόλυνση που συντηρεί το πρόβλημα. Θεωρείται ότι άπαξ και κανείς εμπλακεί στο σκληρό πορνογραφικό υλικό, το αναζητάει συνέχεια.
Το πορνογραφικό υλικό φαίνεται να προσφέρει μια δυνατή σεξουαλική επιθυμία, η οποία στη συνέχεια εκτονώνεται συνήθως με αυνανισμό. Με αυτό τον τρόπο, η ίδια η φύση του πορνογραφικού υλικού απομονώνει τα άτομα και τα προσανατολίζει στην ικανοποίηση των αναγκών τους, χωρίς να ενδιαφέρονται τόσο για το άλλο μέλος της σχέσης τους (αν υπάρχει).
Όταν ένα τέτοιο μοτίβο συμπεριφοράς παγιωθεί, το άτομο (συνήθως ο άντρας) γίνεται εξαρτημένος από το πορνογραφικό υλικό για τη σεξουαλική του ικανοποίηση. Πρόκειται για μία καταναγκαστική συμπεριφορά χρήσης πορνογραφικού υλικού, όχι με βάση την επιθυμία, αλλά τη συνήθεια και την επανάληψη.
Ο άνθρωπος αυτός ουσιαστικά απομακρύνεται από τη σεξουαλική έκφραση που χαρακτηρίζει τη διέγερση δύο ανθρώπων μέσα στο παιγνίδι της συμμετοχικής ηδονής. Αντίθετα, φαίνεται να αναζητά τη σεξουαλική ικανοποίησή του με εγωκεντρικό τρόπο, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πιθανό σεξουαλικό πρόβλημα μέσα στη σεξουαλική επαφή.
Τέσσερις πρόσφατες μελέτες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου επηρεάζουν τις σχέσεις:
1. Σεξουαλική ικανοποίηση
Οι Wright, Bridges, Sun, Ezzell και Johnson (2018) με δείγμα 1.500 νέοι ενήλικες, διαπίστωσαν ότι η συχνότερη προβολή πορνό σχετίζεται με χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση.
«Ράγισαν» καρδιές στο First Dates: Έχασε τον σύντροφό του στα Τέμπη και έψαξε ξανά την αγάπη
2. Οργασμός;
Στο Consuming Ecstasy: Αναπαράσταση ανδρικού και γυναικείου οργασμού, οι Séguin, Rodrige και Lavigne (2018) εξέτασαν τα κορυφαία 50 πιο δημοφιλή βίντεο στο Pornhub, έναν δημοφιλή ιστότοπο που παρέχει δωρεάν βίντεο, το οποίο εκτιμάται ότι είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 23 δισεκατομμύρια επισκέψεις και 92 δισεκατομμύρια βίντεο μόνο το 2017.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα βίντεο για συγκεκριμένες σεξουαλικές πράξεις, εστιάζοντας στο πώς απεικονίστηκαν οι οργασμοί και εάν επιτεύχθηκαν. Μόνο το 18% των γυναικών εμφάνισε οργασμό, σε αντίθεση με το 78% των ανδρών.
Η πορνογραφία υποδηλώνει ότι οι γυναίκες σπάνια βιώνουν οργασμό. Εάν το πορνό θεωρείται ως εγχειρίδιο του σεξ, κάνει κακή δουλειά, τουλάχιστον. Όσον αφορά την καθοδήγηση των θεατών σχετικά με τη σεξουαλική ευχαρίστηση, είναι γενικά ανακριβές και πιθανόν να οδηγήσει σε σεξ χαμηλής ποιότητας και σπάνια σε οργασμό-κορύφωση.
3. Μοναξιά
Η χρήση πορνογραφίας δημιουργεί μοναξιά και η μοναξιά προκαλεί χρήση πορνογραφίας. Οι Butler, Pereyra, Drap, Leonhardt και Skinner (2018) πραγματοποίησαν έρευνα σε 1.247 συμμετέχοντες σε αγγλόφωνες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ένα αμφίδρομο αναδρομικό μοντέλο και πιλοτική έρευνα. Η βλάβη στις σχέσεις οφείλεται στο σεξουαλικό σενάριο της πορνογραφίας, που αποτελείται από ερωτισμό, αντικειμενικότητα, ασυμφωνία – αντίθετο για να εξασφαλίσει προσκόλληση… εννοιολογικά συνδεδεμένο με τη μοναξιά.
Οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου παρέχουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά τελικά προκαλούν 1. μεγαλύτερα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, 2. διαταράσσοντας την κανονική συμπεριφορά προσκόλλησης, 3. οδηγώντας σε μεγαλύτερη δυσκολία στη δημιουργία σταθερών, ικανοποιητικών σχέσεων και 4. περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας χρήσης πορνογραφίας ως υποκατάστατο της οικειότητας με άλλους.
4. Διαζύγιο
Ο Perry και ο Schleifer (2018) διεξήγαγαν έρευνα μεταξύ παντρεμένων ατόμων από το 2006 έως το 2014. Εξετάζοντας 2.120 παντρεμένους ενήλικες, διαπίστωσαν ότι, συνολικά, η πιθανότητα διαζυγίου διπλασιάστηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που άρχισαν να χρησιμοποιούν πορνό αφού παντρεύτηκαν, υποδηλώνοντας ότι η χρήση πορνογραφίας είναι τουλάχιστον ένας δείκτης συζυγικών προβλημάτων.
- Πότε η πορνογραφία μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικό εθισμό;
- Όταν το άτομο κυνηγά την ευχαρίστηση, για να μειώσει την εσωτερική του δυσφορία.
- Όταν το άτομο δεν δύναται να παρεμποδίσει αυτή τη συμπεριφορά (αδυναμία ελέγχου της συμπεριφοράς).
- Όταν η συμπεριφορά συνεχίζεται, παρά τις αρνητικές συνέπειές της (συναισθηματική- σεξουαλική απομόνωση, υπερσεξουαλικότητα με δυσφορικά συναισθήματα).
Τα παθολογικά σημάδια ξεκινούν όταν η έκθεση στο πορνογραφικό υλικό είναι πολύ τακτική και όταν η αυτοϊκανοποίηση θεωρείται πολύ πιο απολαυστική από την πραγματική σεξουαλική επαφή. Επίσης, προβλήματα εμφανίζονται όταν για να έρθει κάποιος/α σε σεξουαλική επαφή το να δει πορνό γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση.
Αίτια;
Ο εθισμός παρατηρείται κυρίως στον αντρικό πληθυσμό, όπου βλέπουμε παράλληλα συμπτώματα κοινωνικής φοβίας, έλλειψης αυτοπεποίθησης, άγχος, αίσθημα ντροπής και γενικότερης απόσυρσης από τον κοινωνικό περίγυρο.
– Η στροφή προς την χρήση του πορνογραφικού υλικού μπορεί να οφείλεται σε μία δυσκολία ικανοποίησης της συντρόφου, σε αυξημένο άγχος στην σεξουαλική ζωή του ατόμου όσον αφορά τις επιδόσεις του ή την αυτό-εικόνα του, καθώς επίσης και την έλλειψη αυτοπεποίθησης να προσεγγίσει το άτομο που το ενδιαφέρει ώστε να καταφέρει να χτίσει μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή αφορά μόνο μια σεξουαλική συνεύρεση και όχι μια ολοκληρωμένη σχέση.
– Στις σχέσεις ο εθισμός προς την πορνογραφία μπορεί να οφείλεται στην μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή με την/τον σύντροφο, στις ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις που η/ο σύντροφος δεν επιθυμεί να συμμετέχει, ή στο έντονο άγχος του ατόμου στο να ανταποκριθεί σεξουαλικά και να ικανοποιήσει την/τον σύντροφο του.
Η ικανοποίηση μέσω του αυνανισμού δεν περιλαμβάνει άγχος απόδοσης και απελευθερώνει το άτομο από οποιαδήποτε ενοχή μπορεί να το συνοδεύει στην περίπτωση μιας συνεύρεσης με ένα σεξουαλικό παρτενέρ.
Μία άλλη πτυχή είναι η χρήση πορνογραφικού υλικού ως απάντηση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Δηλαδή ενδέχεται η χρήση πορνογραφικού υλικού να είναι «η εύκολη λύση», η οποία στην ουσία οδηγεί τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει ένα σεξουαλικό πρόβλημα σε απομάκρυνση από τη σεξουαλική ζωή και σε υποκατάστατα, κάτι που δεν συνιστά ουσιαστική λύση, αλλά «κάλυψη» του προβλήματος.
Είναι σύνηθες άντρες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στύσης ή εκσπερμάτισης να εγκλωβίζονται πιο εύκολα στη χρήση πορνογραφικού υλικού, λαμβάνοντας μία πρόσκαιρη ευχαρίστηση. Η σύντροφος συχνά αισθάνεται θυμό, απόρριψη και απογοήτευση με αποτέλεσμα να υπάρχουν καυγάδες, ένταση και σεξουαλική ψυχρότητα.
Πηγή: psychologynow.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter