Η 36χρονη Φαν Μπινγκμπίνγκ, η οποία είναι επίσης μανεκέν και παραγωγός, είναι μια διασημότητα στη χώρα της.
Είναι επίσης γνωστή στο εξωτερικό για τον ρόλο της στην ταινία «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» (2014) και το 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Συμμετέχει επίσης στο «355», ένα χολιγουντιανό θρίλερ με τις Μαριόν Κοτιγιάρ και Πενέλοπε Κρουζ.
Υπερδραστήρια παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα τέλη Μαΐου τηρεί σιγή στο Weibo, το κινεζικό Twitter, και σιωπά σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της για φοροδιαφυγή σε σχέση μ’ ένα πολύ κερδοφόρο συμβόλαιο. Το στούντιό της την υπερασπίσθηκε κάνοντας λόγο για «συκοφαντίες».
Η εξαφάνισή της από τις οθόνες και τις διαφημίσεις, η σιωπή της, προκάλεσαν στην Κίνα φήμες ότι έχει συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κατά των παρεκτροπών του κόσμου του θεάματος.
Η κινεζική εφορία ανανέωσε ωστόσο το μυστήριο ανακοινώνοντας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, πως η Φαν Μπινγκμπίνγκ και επιχειρήσεις που εκείνη ελέγχει δεν έχουν καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Η εφορία υποστηρίζει σήμερα πως η ηθοποιός οφείλει να πληρώσει συνολικά 883 εκατομμύρια γιουάν (129 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους, πρόστιμα και ποινές. Μπορεί να αποφύγει τις διώξεις αν πληρώσει το ποσό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.
Διπλά συμβόλαια
Τουλάχιστον ένα πρόσωπο έχει συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας επειδή απέκρυψε και «κατέστρεψε εσκεμμένα» λογιστικά έγγραφα, συνεχίζει το Νέα Κίνα χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.
Μετά την έρευνα για την ηθοποιό, οι αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για να περιλάβουν το σύνολο της βιομηχανίας του θεάματος.
Δέσποινα Βανδή: Το χιουμοριστικό βίντεο που εισβάλλει στο καμαρίνι του Αντώνη Ρέμου φορώντας το μπουρνούζι της
Τα πρόσωπα που είναι στόχοι της έρευνας έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να τακτοποιήσουν την κατάστασή τους καταβάλλοντας τα οφειλόμενα.
Σήμερα η Φαν Μπινγκμπινγκ επανεμφανίσθηκε στο Weibo για να αναγνωρίσει πως έχει άδικο, να ικετεύσει τους θαυμαστές της να την συγχωρήσουν και να ζητήσει συγγνώμη από «την κοινωνία, τους φίλους μου που ανησυχούν, το κοινό και την εθνική φορολογική διοίκηση».
«Χωρίς τις καλές πολιτικές του Κόμματος και της χώρας, χωρίς τη γεμάτη αγάπη προσοχή του κοινού, δεν θα υπήρχε Φαν Μπινγκμπινγκ», έγραψε.
Τα προβλήματα της σταρ είχαν αρχίσει τον Μάιο, όταν ένας πρώην παρουσιαστής της δημόσιας τηλεόρασης δημοσιοποίησε στο Ίντερνετ έγγραφα τα οποία εμφάνιζε ως συμβόλαια της ηθοποιού.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η ηθοποιός είχε πληρωθεί επισήμως 10 εκατομμύρια γιουάν (1,3 εκατομμύριο ευρώ) για τέσσερις ημέρες δουλειάς, όμως στην πραγματικότητα είχε λάβει 50 εκατομμύρια γιουάν επιπλέον.
Η υπόθεση έφερε στο φως ένα σύστημα «διπλών συμβολαίων»: το ένα προοριζόταν για να κατατεθεί στην εφορία και το άλλο, με ένα πολύ πιο αυξημένο κασέ, τηρούνταν μυστικό ώστε να αποφευχθεί η καταβολή υψηλών φόρων.
Οι εφοριακές αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού (ανατολική Κίνα) άρχισαν έρευνα. Το όνομα της Φαν Μπινγκμπίνγκ δεν αναφέρθηκε, όμως επιχειρήσεις της έχουν την έδρα της σ’ αυτή την επαρχία.
Τα εξωφρενικά κασέ των σταρ του σινεμά και της τηλεόρασης προκαλούν τακτικά πολεμική στην Κίνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, η Φαν Μπινγκμπίνγκ ήταν το 2017 η καλύτερα αμειφθείσα κινεζική διασημότητα, με εισοδήματα 300 εκατομμυρίων γιουάν (38 εκατομμυρίων ευρώ).
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]