Για την επιτυχία της παστουρμαδόπιτας (ή πίτα Καισάρειας) παίζει ρόλο η χρήση των καλών υλικών για να είναι πιστή στην παράδοση. Το τυρί πρέπει να είναι κασέρι, ώριμο και 100% πρόβειο και ο παστουρμάς να είναι αυθεντικός και κομμένος σε λεπτές φέτες.
Νόστιμη Πολίτικη Παστουρμαδόπιτα – Με extra μυστικά επιτυχίας
Τέλος, οι ντομάτες καλό είναι να μην είναι πολύ ζουμερές για να μην αφήσουν περίσσια υγρά και μαλακώσει η πίτα.
ΥΛΙΚΑ:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
- ½ φλ ελαιόλαδο
- 2 κγλ κορν φλάουρ
- 2 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 300 γρ ή 12 φέτες κασέρι ΚΑΣΚΑΒΑΛ (πρόβειο, ώριμο κασέρι)
- 180 γρ παστουρμά (ΜΙΡΑΝ) – λεπτοκομμένο σαν προσούτο σε πολλές φέτες
- 1 αυγό, χτυπημένο
- ½ φλ γάλα πλήρες
- Μαύρο και άσπρο σουσάμι, για την επιφάνεια
ΟΔΗΓΙΕΣ
-
- Κόβω σε ροδέλες τις ντομάτες. Επίσης, αφαιρώ το τσιμένι (την πάστα μπαχαρικών που βρίσκεται επικολλημένη στην εξωτερική επιφάνεια) από τις φέτες του παστουρμά. Αν επιθυμώ να προσδώσω μεγαλύτερη ένταση στην πίτα μου, μπορώ ν’ αφήσω λίγο από το τσιμένι στις φέτες, το οποίο θα λιώσει και θα πάει παντού προσδίδοντας τα αρώματά του. Επίσης, κομματιάζω τις φέτες με το χέρι καθώς στρώνω τον παστουρμά για να τρώγεται πιο εύκολα αργότερα.
- Η συσκευασία διαθέτει 11-12 φύλλα, τα οποία χωρίζω σε 3 μέρη. Αλείφω με λάδι – το κάθε ένα ξεχωριστά – και στρώνω σε ένα πυρίμαχο σκεύος 4 φύλλα κρούστας. Επίσης, για όση ώρα δεν χρησιμοποιώ τα υπόλοιπα φύλλα τα καλύπτω με μια υγρή πετσέτα για να μην ξεραθούν και σπάσουν.
- Με ένα μικρό σουρωτήρι πασπαλίζω 1 κγλ κορν φλάουρ πάνω στην επιφάνεια του φύλλου. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να απορροφήσει στην συνέχεια το κορν φλάουρ τα υγρά της ντομάτας και να μην νοτίσει η βάση της πίτας. Με αυτόν τον τρόπο η πίτα παραμένει τραγανή ακόμα και στα κάτω φύλλα.
- Κατόπιν, απλώνω τις μισές φέτες ντομάτας, ακολουθούν από πάνω 6 φέτες κασέρι και τέλος από πάνω απλώνω τις μισές φέτες παστουρμά σε κομμάτια.
- Στην συνέχεια λαδώνω (ένα-ένα) κι απλώνω από πάνω ακόμα 3-4 φύλλα κρούστας.
- Επαναλαμβάνω όλα τα βήματα με το κορν φλάουρ, τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας, το κασέρι και τον παστουρμά.
- Τέλος, σκεπάζω την πίτα με τα τελευταία (3) φύλλα κρούστας, λαδώνοντας, όπως κάθε φορά, ενδιαμέσως. Το τελευταίο φύλλο δεν το λαδώνω.
- Χαράσσω την παστουρμαδόπιτα σε 12 κομμάτια, χτυπάω το αυγό με το γάλα και περιχύνω το μείγμα ομοιόμορφα από πάνω.
- Πασπαλίζω κάθε κομμάτι με λίγο άσπρο και μαύρο σουσάμι.
- Φουρνίζω στην τελευταία θέση, κάτω-κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 45-50΄.
- Σερβίρω την παστουρμαδόπιτα μετά από 20’ ενώ μπορεί να φαγωθεί και σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και κρύα από το ψυγείο.Καλή επιτυχία!
EXTRA TIPS:
- Αντί για στεγνή και άνοστη ντομάτα χωρίς σποράκια, μπαίνουν λεπτοκομμένα ντοματάκια βελανίδια που είναι και πιο ζουμερά.
- Σ’ αυτά προστίθενται ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα για να μεγεθύνει τις εντάσεις της γεύσης της ντομάτας.
- Το μυστικό συστατικό που μπαίνει για να κάνει την όλη γευστική εμπειρία πιο ζουμερή, είναι το στραγγιστό γιαούρτι. Υλικό απόλυτα συμβατό με την προέλευση και παράδοση της συνταγής και γευστικά ήπιο, ώστε να μην μεταλλάξει την ταυτότητά της.
- Ο παστουρμάς μπαίνει μέσα καθαρισμένος απ’ το τσιμένι μεν, αλλά χωρίς επιμέλεια δε, με τρόπο δηλαδή, που ένα επαρκές ποσοστό απ’ αυτό να μείνει πάνω του και να δώσει τόσο-όσο εντάσεις, χωρίς απ’ την άλλη να κάνει ιδιαίτερα αλμυρό και έντονο το αποτέλεσμα (έχω και ένα θέμα διατροφής, με το πολύ αλάτι…).
Ειδήσεις σήμερα