Υλικά
Για το κέικ
200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
112 γραμμ. βούτυρο
135 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
56 γραμμ. γάλα πλήρες
Για το γλάσο καραμέλας:
226 γραμμ. βούτυρο
453 γραμμ. καστανή ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2/3 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
250 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Για το κέικ: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάτε με το μίξερ 135 γρ. βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτετε αργά τη ζάχαρη και ανακατεύετε για ακόμη 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρύ. Κατόπιν προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτετε τα μισά στερεά υλικά και ανακατεύετε. Προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας. Προσθέτετε τα υπόλοιπα στερεά και ανακατεύετε καλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Βάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Ψήνετε στους 170 για 20-25 λεπτά ή μέχρι να περάσετε το τεστ της οδοντογλυφίδας (να βγαίνει καθαρή).
Για το γλάσο: Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι σε τηγάνι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτετε το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνετε το μείγμα να βράσει για περίπου 4 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν τα υλικά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Με σταθερό μίξερ χτυπάτε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να δείτε ότι το μείγμα παίρνει χρώμα καραμέλας. Γαρνίρετε με το γλάσο το κρύο πλέον κέικ.