Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα και ρύζι

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου στρώνει κυριακάτικο τραπέζι, σερβίροντας το πιο νόστιμο φαγητό: κεφτεδάκια κοτόπουλου με σάλτσα και ρύζι.

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια
500 γραμμ. κιμά κοτόπουλο
1 πράσινο μήλο
1 κρεμμύδι
40 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
70 γραμμ. φρυγανιά

Για την σάλτσα
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
100 γραμμ. γλυκό κόκκινο κρασί
500 γραμμ. ντομάτα τριμμένη
150 γραμμ. ζωμό κοτόπουλο
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

Για το ρύζι
250 γραμμ. ρύζι μακρύκοκκο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τα κεφτεδάκια σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη τρίβετε το πράσινο μήλο. Τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ το κρεμμύδι μαζί με το πράσινό μήλο και τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια, τον κιμά κοτόπουλο, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, την φρυγανιά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε τον κιμά να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, όση ώρα φτιάχνετε την σάλτσα.

Για την σάλτσα, τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις 2 κουταλιές βούτυρο.

Σοτάρετε το πράσο για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξεκινήσει να μαλακώνει, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην πάρει χρώμα. Προσθέτετε τον πελτέ τομάτας μαζί με την γλυκιά πάπρικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

Σβήνετε με το γλυκό κόκκινο κρασί, προσθέτετε την τριμμένη τομάτα μαζί με το ζωμό κοτόπουλο, την μαύρη ζάχαρη, τα κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις η σάλτσα πάρει μία βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει.

Πλάθετε τον κιμά κοτόπουλο σε μικρά κεφτεδάκια, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Περνάτε τα κεφτεδάκια κοτόπουλο από το τηγάνι να πάρουν καλό χρώμα από παντού και τα σε ένα πυρέξ.

Προσθέτετε και την σάλτσα στο πυρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 25-30 λεπτά. Όση ώρα ψήνονται τα κεφτεδάκια με την σάλτσα τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζετε το ρύζι για 10 λεπτά.

Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το σουρώνετε, το ξαναβάζετε στο κατσαρολάκι, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Όταν τα κεφτεδάκια είναι έτοιμα, τα αποσύρετε από τον φούρνο και σερβίρετε σε ατομικά πιάτα το ρύζι και από πάνω τα κεφτεδάκια με την σάλτσα.

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Κανελόνια κρέπας γεμιστά με κιμά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Πίτσα με κιμά και ντοματίνια

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινά κεφτεδάκια φουρνιστά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κολοκυθάκια αυγολέμονο από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Κοκκινιστά τυροκεφτεδάκια του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η συνταγή της ημέρας: Ψαρονέφρι αλά κρεμ με μανιτάρια

Η συνταγή της ημέρας: Μπουκιές κοτόπουλου με καραμελωμένα ντοματίνια

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και τυριά

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματόρυζο με βασιλικό και φέτα