Υλικά
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζ. κρασί λευκό, ξηρό
3 καρότα, ψιλοκομμένα
2 πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 κύβος λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
Μία πρέζα ζάχαρη
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 φλιτζ. νερό
2 τσιπούρες (400-600 γραμμ. / τσιπούρα), καθαρισμένες
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες + 1 λεμόνι, χυμό
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε τα καρότα, τις πιπεριές, τον κύβο λαχανικών, το φύλλο δάφνης, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, τις ντομάτες , 2 φλιτζ. νερό και μαγειρεύετε για 10 περίπου λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πλένετε πολύ καλά τα ψάρια και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Με ένα μαχαίρι χαράζετε ελαφρώς τις τσιπούρες σε 2-3 σημεία από κάθε πλευρά. Αλατοπιπερώνετε τα ψάρια, γεμίζετε τις σχισμές με φέτες λεμονιού και αφήνετε στην άκρη.
Αδειάζετε τη σάλτσα λαχανικών σε ένα ταψί και από πάνω τοποθετείτε τις τσιπούρες. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 20-25 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.