Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. γάλα χλιαρό
50 γραμμ. ξηρή μαγιά
250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
300 γραμμ. ζάχαρη
5 αυγά
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα Χίου, κοπανισμένη με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη
1 κρόκος αυγού ελαφρά χτυπημένος με 1 κουταλιά της σούπας γάλα για το άλειμμα
Διαδικασία
Η τέλεια συνταγή με τη γαλοπούλα που περίσσεψε - Φτιάξτε το νοστιμότερο σουφλέ
Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Ζυμώνετε τα υλικά καλά μέχρι να πάρετε μια ζύμη ελαστική και λεία. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 2 ώρες).
Μόλις η ζύμη φουσκώσει την ξαναζυμώνετε και τη χωρίζετε σε 3 κορδόνια. Πλάθετε τα κορδόνια, τα πλέκετε σε κοτσίδα και τα ενώνετε στις άκρες. Μπορείτε όμως να χωρίσετε τη ζύμη και να δώσετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε να φουσκώσει 1 ώρα και 30’ περίπου.
Αλείφετε την επιφάνεια του τσουρεκιού με το αυγό και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40’-45’ στους 180° C.