Μιλφέιγ με κράκερ
Υλικά
3 πακέτα κράκερ
1.200 ml γάλα
200 γραμμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
40 γραμμ. αλεύρι
40 γραμμ. κορν φλάουρ
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
6 κρόκοι αβγών
70 γραμμ. βούτυρο παγωμένο
Για τη σαντιγί
600 ml κρέμα γάλακτος 35%
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα
Κράκερ
Ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Για την κρέμα: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά. Στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Στο τέλος, όταν δέσει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο στην άκρη.
Σε ένα τετράγωνο πυρέξ ή σε ένα ταψί στρώνουμε μία στρώση από κράκερ. Στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα προσεκτικά, δεν τη ρίχνουμε με δύναμη γιατί θα μας χαλάσει το σχέδιο. Προσθέτουμε άλλη μία στρώση με κράκερ. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να χτυπήσουμε τη σαντιγί. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα και προσθέτουμε και τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, την απλώνουμε πάνω στην τελευταία στρώση που κάναμε. Τρίβουμε κράκερ πάνω από τη σαντιγί και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.
Κέικ
Υλικά
25 γραμμ. κακάο
60 ml βραστό ζεστό νερό
180 γραμμ. αλεύρι φαρίνα
4 γραμμ. μπέικιν πάουντερ
2 γραμμ. αλάτι
225 γραμμ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμ. ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλιας
4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 23×13 cm. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο με το βραστό νερό μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και να είναι λεία για το κέικ μας. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις βανίλιες και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια υψηλή ταχύτητα (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε το κρύο μίγμα του κακάου και χτυπάμε για 2 λεπτά. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μίγμα αλευριού (σε δύο δόσεις) μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη και με κακάο φόρμα κέικ. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Γρήγορη μους σοκολάτας
Υλικά
165 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2,5 γραμμ. φύλλα ζελατίνης
140 γραμμ. γάλα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Διαδικασία
Λιώνουμε τη σοκολάτα είτε σε μπεν-μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων σκεπασμένη με μεμβράνη για 2 λεπτά. Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε στραγγίσει καλά, ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το γάλα μέσα στη σοκολάτα ανακατεύοντας με ένα σύρμα σιγά σιγά, προσοχή να μην είναι πολύ ζεστή η σοκολάτα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει καλά σαν γιαούρτι και ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο και έπειτα από λίγο σερβίρουμε.
Γλυκό ψυγείου με τρεις σοκολάτες και καραμέλα
Υλικά
Για τη βάση
250 γραμμ. μουστοκούλουρα
100 γραμμ. λιωμένο βούτυρο
200 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
Για τη λευκή στρώση σοκολάτας
500 γραμμ. λευκή σοκολάτα
80 γραμμ. βούτυρο
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
Φιστίκια Αιγίνης προαιρετικά
Για την αλατισμένη καραμέλα
120 γραμμ. βούτυρο
230 γραμμ. καστανή ζάχαρη
230 ml κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γραμμ. φιστίκια αράπικα
Για την επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος
400 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος
60 ml ηλιέλαιο
Διαδικασία
Για τη βάση: Θρυμματίζουμε τα μουστοκούλουρα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το στρώνουμε σε ένα ταψάκι διαστάσεων 25×30 cm. Βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη. Λιώνουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε πάνω από τη στρώση με τα μουστοκούλουρα. Βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να προχωρήσουμε το επόμενο στάδιο.
Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, ανακατεύουμε να ζεσταθεί, προσοχή μη μας κολλήσει. Το προσθέτουμε στη λιωμένη ζεστή λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, προσοχή πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά για να μη μας παγώσει το μίγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη και προσθέτουμε το μίγμα πάνω από τη λιωμένη σοκολάτα που έχει παγώσει και βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
Για την αλατισμένη καραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, την κρατάμε ζεστή. Βάζουμε την καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι στο κέντρο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να λιώσει, προσοχή μη μας καεί. Προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, να σπάσουν οι σβόλοι της ζάχαρης και να δέσει λίγο η ζεστή σάλτσα καραμέλας.
Τέλος, αφαιρούμε και προσθέτουμε τα φιστίκια. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη και προσθέτουμε την αλατισμένη καραμέλα. Βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.
Για την επικάλυψη σοκολάτας: Βάζουμε στο μπεν-μαρί την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη, προσθέτουμε πάνω στη στρώση καραμέλας τη λιωμένη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο.
Ειδήσεις σήμερα
29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια των ιστορικών της εποχής
Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Αλλάζει το fuel pass, τι θα γίνει με το ρεύμα