Πώς αποφάσισες να πας Ισπανία;
Η Ισπανία είναι μια χώρα που είχα επισκεφτεί πολλές φορές και αγαπήσει πριν πάρω την απόφαση να μετακομίσω. Αφορμή κυρίως ήταν ο αδελφός μου, που τότε ζούσε εκεί, και ένα ταξίδι προς την Ιβηρική Χερσόνησο ήταν σχεδόν πάντα η πρώτη μου επιλογή για απόδραση από τη ρουτίνα της Αθήνας. Η ιστορία βέβαια με τον καιρό εξελίχθηκε έτσι που άρχισα να νιώθω περισσότερο ξένη και εγκλωβισμένη στην Αθήνα απ’ ό,τι στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, όπου και κατοικώ, οπότε και η απόφασή μου ήταν πια ζήτημα χρόνου.
Πώς προέκυψε η μαγειρική;
Πριν φύγω από την Ελλάδα και τον πρώτο χρόνο της διαμονής μου στη Μαδρίτη δούλευα στον τραπεζικό τομέα. Εδώ όμως άρχισαν παράλληλα να μου λείπουν οι ευχάριστες στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα στην Ελλάδα, που τις περισσότερες φορές ήταν συνδεδεμένες με απέραντα τραπέζια γεμάτα καλούδια. Αυτή η ανάγκη τού να νιώσω οικεία και κατά κάποιον τρόπο κοντά στην οικογένειά μου και τους φίλους που άφησα πίσω με έκανε να αρχίσω σιγά σιγά να μαγειρεύω, να φτιάχνω πίτες με πλαστά φύλλα, να ψάχνω συνταγές και να ξετρυπώνω τις ιστορίες τους.
Περίμενες ότι μέσα από το facebook θα σου γινόταν η πρόταση για εκπομπή μαγειρικής;
Το 2015 δημιούργησα τη σελίδα μου στο facebook «Cocina Griega & Mediterránea – Maria Zannia» κυρίως για να μοιράζομαι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές στα ισπανικά, καθώς και να ενημερώνω για τα προσεχή εργαστήρια κουζίνας και showcookings που είχα ξεκινήσει να παραδίδω. Ποτέ δεν θα πίστευα αν μου έλεγαν ότι μέσα σε ένα χρόνο θα δεχόμουν πρόταση συνεργασίας από το σημαντικότερο γαστρονομικό κανάλι της Ισπανίας και όχι μόνο.
Πώς σου φαίνεται ο χώρος της τηλεόρασης εκεί;
Από το casting μέχρι και τα γυρίσματα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκα σε ένα πλατό με την αισθητική ενός πραγματικά ζηλευτού, νησιώτικου αρχοντόσπιτου, φώτα και κάμερες και ψείρα στο αφτί και εγώ στο ρόλο της οικοδέσποινας-μαγείρισσας να ετοιμάζω παραδοσιακά καλούδια απ’ όλη την Ελλάδα.
Εχει πέραση η ελληνική κουζίνα;
Στην Ισπανία και ακόμα περισσότερο στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου προβάλλεται η «Cocina Griega», υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και αυτό φαίνεται από τα καθημερινά μηνύματα που λαμβάνω τόσο μέσω facebook όσο και μέσω του προσωπικού μου web www.mariazannia.com. Και από την εκπομπή άμεσα προέκυψε και η πρόταση για ένα ισπανόφωνο βιβλίο ελληνικής κουζίνας. Ετσι από τις 5 Δεκεμβρίου ξεκίνησε επίσημα η κυκλοφορία του πρώτου μου βιβλίου συνταγών ελληνικής κουζίνας στην Ισπανία και πολύ σύντομα αναμένεται και η κυκλοφορία του σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και χαρούμενη τόσο για το αποτέλεσμα όσο για το γεγονός ότι είναι ένα βιβλίο που, πέραν της εκτύπωσης, όλη η υπόλοιπη δουλειά πραγματοποιήθηκε στην πηγή της ελληνικής γαστρονομίας, την Ελλάδα. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία συνταγή, κείμενα, φωτογραφίες και σχεδιασμός υλοποιήθηκαν υπό το φως του ελληνικού ήλιου.
Από τις ελληνικές εκπομπές έχεις ξεχωρίσει καμία;
Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί καταξιωμένοι σεφ που στηρίζουν και διευρύνουν την ελληνική γαστρονομία με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πολλούς από αυτούς τους συμβουλεύομαι και παίρνω ιδέες καθημερινά. Ομως για τη φρεσκάδα και λιτότητα που χαρακτηρίζει τις συνταγές του, χωρίς όμως παράλληλα να προσπαθεί να καμουφλάρει τα παραδοσιακά πιάτα, έχω ξεχωρίσει κάπως περισσότερο τον Ακη Πετρετζίκη.
Σκέφτεσαι να επιστρέψεις Ελλάδα;
Τα σχέδιά μου για το μέλλον έχουν να κάνουν περισσότερο με την Ισπανία και το εξωτερικό, όπου θα ήθελα να συνεχίσω να μεταφέρω και να κάνω γνωστές τις ελληνικές μας γεύσεις και την ιστορία τους. Γιατί για μένα ένα ελληνικό φαγητό δεν είναι μόνο τα υλικά του και τα βήματα υλοποίησής του, αλλά είναι οι ρίζες του, η σημαντικότητα που έχει για εμάς αυτό το πιάτο, οι αναμνήσεις και τα βιώματα που είναι συνδεδεμένα με αυτό και ολόκληρη η αίσθηση απόλαυσής του.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Τρελαίνομαι για το μπριάμ με φέτα. Τόσο απλό και τόσο «δυνατό» φαγητό. Με δυο απλά υλικά μοσχομυρίζει ολόκληρο το σπίτι – και το τετράγωνο, μη σου πω.
ΜΑΡΤΖΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου