Υλικά
1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
½ κιλό κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γραμμ. ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά της σούπας πελτές
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Καθαρίζετε, πλένετε και βράζετε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό και το ανακατεύετε συχνά. Αφού βράσει, κόβετε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζετε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένετε.
Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν, προσθέτετε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον, ρίχνετε τον μισό ζωμό στον οποίο έβρασε το χταπόδι. Σιγοβράζετε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχετε ένα νόστιμο φαγητό.