Υλικά
500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
150 ml γάλα χλιαρό
150-200 ml νερό χλιαρό
25 γραμμ. μαγιά νωπή ή ένα φακελάκι ξηρή
50 γραμμ. βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Για τη γέμιση
4-5 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα
5-6 ντομάτες ψιλοκομμένες
3½ φλιτζ. τριμμένη μοτσαρέλα
1 φλιτζ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνετε στη λακκούβα το μίγμα της μαγιάς και προσθέτετε το νερό. Αρχίζετε να ζυμώνετε, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στα υγρά υλικά.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη βγάζετε από τη λεκάνη, τη χωρίζετε στα 2 και ζυμώνετε λίγο ακόμα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθετε 2 μπάλες, τις σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, για να φουσκώσουν.
Στη συνέχεια, αλείφετε 2 ρηχά ταψιά πίτσας με λίγο βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ανοίγετε τις ζύμες σε χοντρά φύλλα και τα τοποθετείτε στα ταψάκια. Από πάνω μοιράζετε τα υλικά: πρώτα απλώνετε την έτοιμη σάλτσα, πασπαλίζετε με το τυρί και ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το μισό βασιλικό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι.