Υλικά
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο + 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο για τη βάση
3 μήλα κίτρινα, κομμένα σε πολύ μικρά κομμάτια
1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
1 ½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πακέτο μπισκότα digestive
400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τα μήλα και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα. Προσθέτετε το ½ φλ. ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα και να σκουρύνει το χρώμα τους.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Με μία κουτάλα αφαιρείτε τα μήλα από το τηγάνι. Ρίχνετε στο τηγάνι την υπόλοιπη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύετε και βράζετε μέχρι να αρχίζει να πήζει η καραμέλα.
Επιστρέφετε στο τηγάνι τα μήλα, την κανέλα, ανακατεύετε ελαφρά και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μούλτι θρυμματίζετε τα μπισκότα και όταν γίνουν σκόνη, ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο, χτυπάμε λίγο ακόμη και αφήνετε στην άκρη. Μοιράζετε τα θρυμματισμένα μπισκότα σε ποτήρια και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέζετε για να γίνει η στρώση ομοιόμορφη.
Βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Στη συνέχεια βάζετε σε κάθε ποτήρι 2 κ.σ. γιαούρτι, από πάνω 2 κ.σ. μήλα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε.