Χθες, τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, καθώς και στα πλοία, δύο κατηγορίες χώρων για τους οποίους δεν είχε ληφθεί απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα. Κατόπιν εισήγησης των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022.
Και οι επιβλέποντες
Εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλαδικές, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κ,λπ.). Τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να αξιοποιήσουν το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην Covid-19», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους -και για τους εργαζομένους σε αυτούς-, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου. Εξαίρεση αποτελούν οι αστικές συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και οι συναφείς με αυτές δομές.
Στο μικροσκόπιο
Τη στιγμή που η Covid-19 αυτή την περίοδο στην Ελλάδα βρίσκεται σε διαχειρίσιμη φάση, η ευλογιά των πιθήκων και η ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας απασχολούν τις υγειονομικές Αρχές. Δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας ,όπως ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το πρώτο αφορά σε ένα παιδί πέντε ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το άλλο παιδί ηλικίας δύο ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.
Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.
Η επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά συνεχίζεται χωρίς να διαπιστώνεται ευρεία διασπορά. Μέχρι σήμερα, ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως είναι 614 περιστατικά, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί ακόμη τρία περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.
Κρούσμα λέπρας
Στο μεταξύ, για το περιστατικό της νόσου του Hansen ή, αλλιώς, λέπρας, που αφορά σε μια 65χρονη η οποία νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση, ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.
«Παρά την κακή της φήμη, πρόκειται για μια ιάσιμη νόσο, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ειδικά στην έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Για το λόγο αυτό καθίσταται πολύ σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και η έναρξη αγωγής.
Η νόσος δεν είναι πολύ μεταδοτική και ασθενείς οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγωγή είναι σε θέση να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους», αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι στο παρελθόν έχουν εμφανιστεί παρόμοια περιστατικά στη χώρα μας, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.