Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.
Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.
Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.
Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.
Ο καθηγητής Γουργουλιάνης στο Eleftherostypos.gr: Τι συμβαίνει στη Σαγκάη; – Τα σενάρια για το σκληρό lockdown
Η διαχείριση της έξαρσης του κορονοϊού στη Σαγκάη συνεχίζει να σοκάρει τον κόσμο, ανακινώντας διαρκώς το ερώτημα “τι μας κρύβουν” ακόμη και στους επιστημονικούς κύκλους αφού οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πολύ σκληρές και πρωτοφανείς.
O Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, έξεφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας (Σκάι) ότι βρίσκει “πολύ περίεργο” αυτό που συμβαίνει στην κινεζική πόλη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
“Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους, δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον Covid”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Οι Ελληνες επιστήμονες παρότι προβληματίζονται με τη σειρά τους με ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη θεωρούν πως έχει να κάνει με επιλογή διαχείρισης του επιδημικού κύματος. Ετσι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΓΝ Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, βρίσκει την ερμηνεία του … φαινομένου “Σαγκάη” πιο απλή σε σχέση με ό,τι φαντάζεται ο πολύς κόσμος.
“Νομίζω ότι έχει να κάνει με την τακτική της εκρίζωσης του ιού που επιλέγει η Κίνα. Αυτή την τακτική ακολουθεί από την αρχή αλλά με την παραλλαγή Ομικρον είναι ένα σενάριο που δε δουλεύει. Βλέπουμε υψηλή μεταδοτικότητα και λίγους θανάτους τους οποίους επιτέλους ανακοίνωσαν. Αρα θυμίζει πολύ ένα κύμα Ομικρον όπως το βιώσαμε και εδώ και αλλού στην Ευρώπη”, αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης στο Εleftherostypos.gr.
Θυμίζει, μάλιστα, ότι όταν ξεκίνησε να γίνεται γνωστή η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον στη Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής, πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έκλεισαν τα σύνορα, ωστόσο ο ιός ήταν ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους και τελικά τα ταξιδιωτικά μέτρα δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τη διασπορά του.
“Στην Κίνα έχουν μια ιδιαίτερη κουλτούρα εξουσίας, είναι ιδιαίτερος λαός. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τακτική της εκρίζωσης του ιού. Δεν έχουν επιλέξει τη συνύπαρξη μαζί του όπως έχουμε κάνει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ”, επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας ότι υποθετικό σενάριο μιας νέας επικίνδυνης παραλλαγής … αντικρούει σε διάφορες ακατανόητες κινήσεις, όπως η θανάτωση των ζώων. “Πώς να εξηγήσεις ότι σκοτώνουν τα κατοικίδια; Είναι δυνατόν να είναι μια παραλλαγή που να είναι επικίνδυνη για τα ζώα; Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρόκειται για κινήσεις πανικού παρά για μια οργανωμένη απάντηση στην επιδημική έξαρση”, τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ο κ. Γουργουλιάνης στέκεται ακόμη σε δύο σημαντικά σημεία. Το πρώτο ότι δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, όπως αντίστοιχα υπάρχουν για τα γνωστά εμβόλια mRNA που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ από αυτά που γίνονται γνωστά από αξιωματούχους και τον Τύπο – ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι οι πληροφορίες από την Κίνα δε διαρρέουν από επιστημονικές πηγές – υπάρχουν μερικά εκατομμύρια άτομα άνω των 80 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. “Είναι μεγάλα τα ποσοστά. Εάν αρρωστήσουν αυτοί οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι, θα γεμίσουν τα νοσοκομεία”, λέει ο κ. Γουργουλιάνης.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Την «καίνε» οι 27 αναζητήσεις στο Ιντερνετ για κεταμίνη και άλλα φάρμακα
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι έγινε στο συνέδριο διχασμού και και παρακμής