«Βλέπουμε στις μονάδες ανθρώπους κυρίως πάνω από 80 ετών, με πολλά χρόνια νοσήματα. Για παράδειγμα, διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, αιματολογικές νεοπλασίες, που παρατηρούμε ότι επιβαρύνουν πολύ την Covid-19. Τα άτομα αυτά πεθαίνουν», σημειώνει η κ. Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος. Προσθέτει, δε, ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι άνθρωποι με παραμελημένα νοσήματα, που δεν παρακολουθούνται συχνά από γιατρό και δεν έχουν φροντιστές, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών δομών.
Η ίδια προσθέτει ότι οι ροές προς τα νοσοκομεία συνεχίζονται και είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα, που η χώρα μας βρίσκεται σε ακόμη μία επιδημική έξαρση, «αλλά δεν βλέπουμε ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτό που ζήσαμε πέρυσι», όπως λέει.
Η ίδια αποδίδει την αλλαγή στην ανθρωπογεωγραφία των ΜΕΘ στο γεγονός ότι υπάρχει ανοσία, και μάλιστα υβριδική, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τριπλά εμβολιασμένο και έχει νοσήσει, ενώ «πιθανότατα, τα τωρινά στελέχη δεν δημιουργούν σοβαρή νόσο μετά από εμβολιασμό», επισημαίνει.
Σύμφωνα με την κυρία Τσικρικά, πολλοί από όσους διασωληνώνονται είναι εμβολιασμένοι είτε μερικώς είτε ολικώς και μπορεί να έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό ή δεν έχουν ανταποκριθεί, λόγω προβλημάτων υγείας, καλά στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης, τονίζει ότι το ποσοστό των πνευμονιών που στα πρώτα κύματα της Covid-19… τρόμαζε τους γιατρούς, πλέον είναι πολύ μικρό. «Φαίνεται ότι η νόσος πλέον απορρυθμίζει ανθρώπους πολύ μεγάλους ηλικιακά, με πολλά προβλήματα υγείας. Ενας υπερήλικας που θα κάνει 39 πυρετό μπορεί να απορρυθμιστεί γρήγορα, να αφυδατωθεί έντονα». Από την εμπειρία του στην «πρώτη γραμμή» το τελευταίο διάστημα παρατηρεί ότι οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς άνω των 90 ετών. «Στην κλινική, εγώ τελευταία να έχω δει έναν, άντε δύο νεότερους ηλικιακά», σημειώνει.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Ο κ. Λουκίδης, εκτός από την ανοσία που έχει ο πληθυσμός και το γεγονός ότι η «Ομικρον» έχει συνδεθεί με ηπιότερη νόσηση, θεωρεί ότι τα αντι-ιικά φάρμακα έχουν αναχαιτίσει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών προς τα νοσοκομεία. Ο ίδιος είναι μέλος της επιτροπής που αξιολογεί τις αιτήσεις για χορήγηση αντι-ιικών χαπιών και αναφέρει ότι έχουν χορηγηθεί περίπου 23.000 δόσεις. «Δεν είχαμε τέτοια όπλα πέρυσι», λέει.
«Κατά κανόνα πεθαίνουν ασθενείς με Covid παρά από Covid, δηλαδή η βασική αιτία θανάτου είναι ένα χρόνιο νόσημα που τους ταλαιπωρεί», εξηγεί με τη σειρά του στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
Οπως και οι συνάδελφοί του, έτσι και ο ίδιος απαριθμεί τρεις λόγους που αιτιολογούν τις μεγάλες διαφορές στο προφίλ των διασωληνωμένων και των ασθενών που χάνουν τη μάχη για τη ζωή. «Εμβολιασμός, νόσηση και ίσως μια μικρή μεταβολή του ιού, που φαίνεται πιο ήπιος», αναφέρει.
Οσον αφορά στις υποπαραλλαγές «Ομικρον 4» και «Ομικρον 5» και την πιθανότητα να προκαλούν πιο σοβαρή νόσηση σε σχέση με τα πρώτα στελέχη της «Ομικρον», ο κ. Τζανάκης επισημαίνει: «Δεν έχουν γίνει μελέτες. Εμπειρικά μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την “Ομικρον 2”, πλην ίσως από κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η κακουχία, που μπορεί να οφείλονται στην απομάκρυνση από τον εμβολιασμό».
30.448 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας (στοιχεία έως και 9/7) 30.448 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ενδεικτικά, το 87% των θανάτων που καταγράφηκαν προχθές Σάββατο αφορούσαν σε ασθενείς ηλικίας από 70 ετών και πάνω. Σε διάστημα μίας εβδομάδας, από τις 3/7 έως και τις 9/7, το 85,1% των καταγεγραμμένων θανάτων με Covid-19 αφορά σε ηλικίες από 70 ετών και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 73 έτη και το 92,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και πάνω. Η πλειονότητα πλέον των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι (64,36%), βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ. Ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι είναι το 35,64%. Οι ειδικοί εξηγούν πως πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, ως πλήρως εμβολιασμένους ο ΕΟΔΥ αναφέρει όσους είναι με δύο δόσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει, δηλαδή, ότι μέσα στις ΜΕΘ μπορεί να υπάρχουν άτομα που δεν έχουν πραγματοποιήσει την τρίτη δόση και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την προστασία που παρείχε η δεύτερη δόση.