Πιο αναλυτικά, ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων έχει να σημειωθεί στη χώρα μας από τα τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαναλοιμώξεις είναι χιλιάδες καθημερινά, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη χθεσινή ημέρα το συνολικό αριθμό μολύνσεων σε περισσότερες από 30.000, θυμίζοντας τον περυσινό χειμώνα με την «επέλαση» του αρχικού στελέχους της παραλλαγής Ομικρον.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν επιπλέον 19 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε λίγο κάτω από τους 100 (98 διασωληνωμένοι χθες έναντι 102 προχθές). Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 300 τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,23% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς, έναντι 100 ασθενείς πριν από τρεις εβδομάδες. Η σύγκριση αυτή δείχνει ότι είναι εμφανής η πίεση των νοσοκομείων σε επίπεδο απλών κλινών.
Με δεδομένη πια τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους επιβάτες να φορούν τη μάσκα τους εντός των πλοίων. «Καλό καλοκαίρι είναι το ασφαλές καλοκαίρι. Καλώ και παρακαλώ όλους και όλες να φορούν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και στους ανοιχτούς, αν υπάρχει συνωστισμός και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα», σημείωσε στο πλαίσιο περιοδείας του στη Νάξο.
Οπως επισημάνθηκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε από τον ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, το θέμα της μάσκας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – πιθανότατα να συζητηθεί σήμερα κατά την τακτική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, πάντως, εξηγεί με ανάρτησή του γιατί σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν έχουν χρησιμότητα τα οριζόντια μέτρα.
«Η χρήση των ΜΦΠ (Μη Φαρμακευτικών Παρεμβάσεων) στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση δεν είναι εφικτή, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει… Αυτό δεν ισχύει… Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά ή γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται τα οριζόντια μέτρα πλέον, είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης», σημειώνει ο γνωστός καθηγητής, προσθέτοντας ότι οι Μη Φαρμακευτικές Παρεμβάσεις «σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια, καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».