«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση διαχείρισής της. Στην αρχή, προφανέστατα, είχαμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε βγει από μία δεκαετή κρίση με παθογένειες, οι οποίες υπήρχαν διαχρονικά. Δεν υπήρχε εμβόλιο, δεν υπήρχαν θεραπείες και δεν υπήρχε τεχνογνωσία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός. Μετά από δύο χρόνια, έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού από αυτό το οποίο είχαμε στην αρχή και στην πορεία είχε εμφανιστεί, το οποίο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Εχουμε εμβόλιο», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας ότι «δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero Covid» που εφαρμόζεται στην Κίνα.
Χρήση της μάσκας, εμβολιασμός και με την ενισχυτική δόση, παραμονή κατ’ οίκον όταν υπάρχουν συμπτώματα, ακόμη και εάν τα τεστ είναι αρνητικά, είναι τα «κλειδιά» διατήρησης της πανδημίας σε ελεγχόμενο επίπεδο, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Ποιο είναι το βιώσιμο μοντέλο; Να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά. Θέλω να τονίσω κάτι το οποίο συχνά το παρανοούμε. Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας. Καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων και στον αριθμό θανάτων. Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη, καταγράφεται μείωση κατά 20% στις νοσηλείες, κατά 37% στις νέες εισαγωγές και κατά 7% στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, την απουσία νέας παραλλαγής, και των κλιματικών συνθηκών που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, οδήγησαν στην απόφαση αναστολής των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.
Καταγραφή θανάτων
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους θανάτους από την Covid-19 και κατά πόσο είναι αυξημένοι στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον όρο του ΠΟΥ για τους θανάτους, σύμφωνα με τον οποίο «εάν κάποιος πεθάνει από Covid, ανεξάρτητα από πότε πεθάνει, όταν είχε θετικό τεστ για Covid, χρεώνεται σαν θάνατος Covid». Με λίγα λόγια, καταγράφεται ως θάνατος Covid όποιος πεθαίνει με Covid. Εκανε σαφές, μάλιστα, ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής.
Τα τεστ των μαθητών
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Το Πάσχα θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, δηλαδή μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού και μετρικούς περιορισμούς αναλόγως τον κάθε χώρο. Βέβαια, θα διαφοροποιείται σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, καθώς θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, θα λειτουργήσουν κανονικά οι ιεροί ναοί και θα γίνει τόσο η περιφορά του Επιταφίου όσο και η Ανάσταση. Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» άρσης των περιορισμών από την Πρωτομαγιά και μετά. Αυτός, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αναστολή της χρήσης των πιστοποιητικών, καθώς και τέλος των self tests στα σχολεία. Τεστ θα διενεργούνται κατόπιν κρίσης του παιδιάτρου μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος, και εάν ένας μαθητής βρεθεί θετικός, τότε θα πραγματοποιούν δύο self tests -που θα διατίθενται δωρεάν- σε όλους τους συμμαθητές του την πρώτη και την τέταρτη ημέρα.
Οπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα, θα πρέπει οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός.
Τα lockdowns πίσω από την παιδική ηπατίτιδα
Σε σχέση της ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας, δεκάδες κρούσματα της οποίας έχουν εντοπιστεί στη Mεγάλη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με έναν ιό που δεν είχαν συναντήσει τα μικρά παιδιά πριν, φαίνεται πως προκύπτει από τη διερεύνηση του φαινομένου. Η όλη μελέτη που γίνεται έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση με έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό, όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Να τονίσω ότι κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών. Είναι παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, γιατί ακούστηκε και η συσχέτιση πιθανά με το εμβόλιο. Τα παιδιά αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενα ποσοστό είχε νοσήσει. Δεν φαίνεται, όμως, να οφείλεται σε long Covid», τόνισε η ίδια, και πρόσθεσε ότι τα μικρά παιδιά έχουν μεγαλώσει αυτά τα δύο χρόνια στην απομόνωση.
«Εχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν την ευκαιρία, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου πριν την πανδημία, να έχουν συναχάκι, να έχουν διάρροια, να έχουν πυρετό στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής. Και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά, γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις», τόνισε.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις από 50 ως 235 ευρώ στους χαμηλόμισθους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]
Μεγάλη Πέμπτη: Τι συμβολίζει κατά την Εκκλησία – Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα
Καιρός σήμερα: Άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη