«Περιμένουμε όλες τις οδηγίες και από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιστεύω προσωπικά ότι θα χρειαστεί κάποια δόση το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπη που αλλάζει υποπαραλλαγές κάθε χρόνο και κάνουμε ένα εμβόλιο κάθε φθινόπωρο για να το θυμηθούμε».
Όσο για τα νέα στελέχη του κορονοϊού, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλάζουν λίγο και αυξάνονται τα κρούσματα. Αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 70%, αλλά μιλάμε για περίπου 450 εισαγωγές όλη την εβδομάδα. Μιλάμε για 8 διασωληνώσεις όλη την βδομάδα, και είναι κυρίως άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και έχουν προβλήματα υγείας. Άρα νομίζω ότι αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι υπάρχει κορονοϊός, είναι ανάμεσα μας, κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα και αυτοί πρέπει να προσέχουν να το έχουμε στο νου μας αλλά δεν είναι ανησυχητικά τα μεγέθη» ανέφερε.
Κορονοϊός: Το 11% των κρουσμάτων οφείλεται στην υπο-παραλλαγή Eris – 22 νεκροί και 18 διασωληνωμένοι
Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).
Το 11% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 οφείλεται στην νέα υπο-παραλλαγή Eris και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41, όλα από την Κρήτη. Αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες περιοχές.
Ιός SARS-CoV-2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=469) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=8) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18. Καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη).
Στο 11% των δειγμάτων SARS-CoV2 η νέα υπο-παραλλαγή Eris
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%).
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Όσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:
α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο
β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα
γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 27/7
δ) από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης το 94% αφορούσε σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.
Δείτε εδώ την έκθεση του ΕΟΔΥ
Κορονοϊός: Η ανακοίνωση του ΠΟΥ για την νέα παραλλαγή Eris – Ποια τα συμπτώματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ένα νέο στέλεχος του Covid-19 ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος», αν και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία έχει κριθεί ως χαμηλός. Πρόκειται για το στέλεχος που είναι επιστημονικά γνωστό ως EG.5.1 και προέρχεται από την παραλλαγή Όμικρον.
«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που ενέχει το EG.5 αξιολογείται ως χαμηλός σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ισότιμος με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
«Ενώ το EG.5 έχει δείξει αυξημένο επιπολασμό, πλεονέκτημα ανάπτυξης και ιδιότητες διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Η Κριστίνα Πέιγκελ, καθηγήτρια επιχειρησιακής έρευνας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» ότι ,ενώ η παραλλαγή έχει υψηλό επιπολασμό και φαίνεται να αποφεύγει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
«Πιθανώς θα προκαλέσει ένα κύμα περισσότερων κρουσμάτων και όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται όπως περισσότερες νοσηλείες και περιπτώσεις μακράς Covid – αλλά δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα κύματα φέτος», δήλωσε.
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι η εξασθένηση της ανοσίας είτε από εμβολιασμούς είτε από προηγούμενες λοιμώξεις μπορεί να σημαίνει ότι το κύμα της EG.5 χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να κορυφωθεί και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
Ο καθηγητής Stephen Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε ότι ενώ ο επιπολασμός της παραλλαγής αυξάνεται σχετικά αργά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μολυσματικότητά της και η ικανότητά της να αποφεύγει τα αντισώματα σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί ταχύτερα όταν ανοίξουν τα σχολεία και οι άνθρωποι επιστρέψουν στη δουλειά μετά το καλοκαίρι.
Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει αύξηση της επίπτωσης, αλλά πρόσθεσε ότι «Τα διαδοχικά κύματα των υποπαραλλαγών της Όμικρον είναι το μοτίβο των τελευταίων 18 μηνών τώρα».
Ο ΠΟΥ απαρίθμησε μια σειρά από δράσεις στις οποίες συνέστησε να δώσουν προτεραιότητα τα κράτη-μέλη για την καλύτερη κατανόηση της σοβαρότητας του EG.5, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης για αλλαγές στους δείκτες σοβαρότητας.
Ειδήσεις σήμερα
Σοκ στην Κέρκυρα: Κατήγγειλε τον σύντροφό της ότι ασελγούσε στα 5 της παιδιά